Mesajı Okuyun
Old 13-12-2013, 22:53   #2
Av.Mehmet İşlek

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan avukat_selcuk_bey
merhaba arkadaşlar. A isimli şahıs kendi adına kayıtlı olan taşınmaza ipotek tesisi yapılabilmesi için B isimli şahsa vekaletname veriyor. bu vekaletteki tevkil yetkisine dayanarak da B isimli şahıs C isimli şahsa vekaletname veriyor. C isimli şahıs, vekalette adı olmayan D isimli şirketle birlikte 2009 yılında çektiği krediye karşılık bu taşınmazı ipotek ettiriyor ve bu kredinin borcu 2010 yılında bitiyor ama ipotek terkin edilmiyor. A isimli şahıs 2011 yılında vefat ediyor. C isimli şahıs 2013 yılıında tek başına yeni bir (ihtiyaç kredisi)kredi kullanıyor ve devam eden bu ipoteği yine teminat olarak gösteriyor. C isimli şahıs ikinci kredi borcunu ödeyemeyince, banka ipoteğin paraya çevrilmesi suretiyle bu taşınmaz hakkında icra takibi şlemlerine başlıyor.


Sorum şu: A isimli şahıs mirasçılarının avukatı olarak ne yapabilirim. ikinci kredi dolayısıyla ipoteğin terkinini ve borçlu olunmadığının tespitini isteyebilir miyim. elinizde bu konuya ilişkin yargıtay kararı var mı. yardımcı olursanız sevinirim. çok zor durumda kaldım.

Elimde bu konuya ilişkin bir yargıtay kararı yok avukat_selcuk_bey ancak size şunu söylemek isterim:
sizin de belirttiğiniz gibi ipoteğin terkinini ve borçlu olunmadığının tespitini isteyebilirsiniz.
Somut olaydaki 2010 yılında biten borca ait belgelerle/ faturalarla ispatlanıp borcun sona erdiğini ve ipoteğin buna dayanılarak mahkeme kararınca terkin edilmesini sağlayabilirsiniz.Ama yapılan terkin geçmişe etki etmeyecektir.Ancak unutulmamalıdır ki tapu kayıtlarının aleniliği gereği 3.kişilerin (olayda banka) kazanımları korunacaktır.Banka ipoteğin paraya çevrilmesi suretiyle alacağını elde eder diye düşünüyorum.C kötü niyetli olduğundan zarar C den istenmelidir.benim bakış açım bu olaya
saygılarımla