13-12-2013, 14:51
|
#1
|
|
yabancı unsurlu evlat edinme nüfus kaydı
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan müvekkil adayı, 1994 yılında 2 yaşındayken, K.K.T.C. vatandaşı olan eşler tarafından birlikte evlat edinilmiş. İşlemler, o tarihte yürürlükte olan mevzuata uygun şekilde önce Türkiye'de yapılmış, ardından K.K.T.C.'de oradaki mevzuata göre tekrarlanmış. Oradaki mahkeme kararında, isim ve soyisim değişikliği de söz konusu, ancak bugüne kadar Türkiye'de bu konuda herhangi bir işlem yapılmamış.
İsim ve soyisim değişikliği konusunda, Türk Medeni Kanunu'nun 27. maddesine göre haklı sebeplere dayanarak talepte bulunabileciğimizi düşünüyorum.
Müvekkil adayının yakın zamanda aldığı nüfus cüzdanında ana-baba hanelerinde, evlatlık edinenlerin değil, asıl ana-babanın isimleri görünmektedir. Burada bir kayıt düzeltmenin yapılmasını, T.C. vatandaşı olmayan evlat edinenlerin isimlerinin tescilini sağlayabilir miyiz? Evlat edinenlerin Türkiye'de aile kütüklerinin olmayışı mutlak bir engel midir?
Görevli mahkeme konusunda, 5940 sayılı Kanun'un 36/a maddesi ile 6100 sayılı H.M.K.'nın 382/2-a-2 ve 383. maddeleri arasındaki çelişki nedeniyle kararsızım. 17. Hukuk Dairesi'nin 2012 yılında, yargı yerinin belirlenmesi için verdiği iki kararda Sulh Hukuk Mahkemeleri'nin görevli olduğu belirtiliyor. Bu yönde istikrar kazanmış bir uygulama var mıdır?
Bilgi, görüş ve deneyimlerinizi paylaşırsanız sevinirim.
İyi çalışmalar.
|