Mesajı Okuyun
Old 06-12-2013, 11:58   #5
tiryakim

 
Varsayılan

Yargıtay
2. Hukuk Dairesi

Esas : 2010/18297
Karar : 2011/19504
Tarih : 23.11.2011



Özet:



Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm her iki dava yönünden temyiz edilmekle evrak okunup GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ.

1- Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre davalı-davacı kadının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz İTİRAZLARI YERSİZDİR.

2- Davalı-davacı kadın vekilinin 31.8.2010 tarihli temyiz dilekçesi kadının boşanma davası yönünden feragat niteliğinde olup, bu konuda bir karar verilmek üzere hükmün BOZULMASI GEREKMİŞTİR.

SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. bentte gösterilen sebeplerle BOZULMASINA, hükmün bozma kapsamı dışında kalan bölümlerinin ise yukarıda 1. bentte gösterilen nedenlerle ONANMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere OYÇOKLUĞUYLA KARAR VERİLDİ. 23.11.2011 (Çrş.)

KARŞI OY YAZISI

Davacı erkek eşin evlilik birliğinin sarsılması (TMK. m. 166/1) sebebiyle boşanma davası açtığı, karşı davayla kadın eşinde aynı sebeple boşanma isteminde bulunduğu ve tarafların anlaşması sonucu anlaşmalı boşanma (TMK. m. 166/3) kararı verildiği ve hükmün anlaşmalı boşanma davasının tarafı olan kadın eş tarafından temyiz edildiği konusunda değerli çoğunlukla aramızda görüş BİRLİĞİ VARDIR.

Anlaşmalı boşanma davalarında teknik anlamda DAVALI BULUNMAMAKTADIR. Diğer bir ifadeyle anlaşmalı boşanma davaları "çelişmeli yargı" KONUSU DEĞİLDİR.

Eşlerden her biri anlaşmaya razı olduğu için her ikisi de boşanma iradesini açıklama noktasında "davacı" sıfatını taşır. Boşanma iradesine karşı çıkan olmadığı için "davalı" eş de söz KONUSU DEĞİLDİR.

Anlaşmalı boşanmadan vazgeçme konusunda eşler arasında bir ÜSTÜNLÜK BULUNMAMAKTADIR.

Açıklanan hususlar gözetilmeden kocanın davasında verilen hükmün onanması suretiyle çelişki yaratılması usul ve YASAYA AYKIRIDIR.