|
Alıntı: |
 |
|
|
 |
Yazan Av.Gamze Nur Demir |
 |
|
|
|
|
|
|
Merhabalar sayın meslektaşlarım,
Bir konuyla ilgili yardımlarınızı bekliyorum.Şöyle ki:
Müvekkilimin kişisel bilgileri bir gsm oparatörü tarafından icra dairesince sorulması sonucu paylaşılmış.Kamu kurum ve kuruluşları icra dairesine bilgi vermekle yükümlüdür.Ancak bir özel hukuk tüzel kişisi de bu yönde bir sorumluluk taşır mı?Eğer taşımaz ise bu tüzel kişiye tazminat davası açılabilir mi?
Yardımcı olursanız çok sevinirim.
|
|
 |
|
 |
|
Sürekli olarak yaşadığımız bir sorun bu... Avukat arkadaşlar sürekli olarak telefon ve adres bilgisi talebi ile gelirler. Ben bu tarz taleplerin oldum olası sıkıntı yaratacağını düşünen biriyim.
Şöyle ki; icra dairelerinin adres araştırma sorumluluğu borçluya ulaşılamama hali ile sınırlıdır bana göre. Borçluya tebligat yapılmış olup, haciz istemenin önünde bir engel yoksa ve hacze dahi çıkılmamış ise borçlunun adresinin araştırılması bana göre icra dairesinin görevi değildir.
Borçlunun telefon numarasının istenmesi ise bence özel hayatın gizliliğini ihlaldir. İcra takibini ilerletici bir eylem olmayan telefon numarasını isteme işlemi alacaklı tarafın borçlu tarafı iletişim yolu ile taciz etmesine meydan verecek bir husus olup, bu bilgiyi icra dairesinin temin etmesi bence çok sakıncalıdır.
Tüzel kişi veya resmi kurumların bu bilgileri isteyen icra dairesine gönderme zorunlulukları (İİK 357) var ise de, icra dairesinin böyle bir yetkisi olduğunu düşünmüyorum.
Salt kişisel bilgi istemiş ise, örneğin telefon numarası belli olan borçlunun açık kimlik bilgisi gibi.. bunda bir sakınca olduğunu düşünmüyorum.
Her halükârda tüzel kişi aleyhine açacağınız davadan bir sonuç alamayacağınızı düşünüyorum.. İletişim bilgisinin temini halinde bence icra müdürü sıkıntı yaşar, ki bunu hiç istemem.
Saygılar.