Mesajı Okuyun
Old 19-11-2013, 09:50   #6
Av. Arda Günay

Sayın poseidonmavi öncelikle yanıtınız için teşekkürler. Bahsettiğiniz 8 karşı oy ile alınmış Ceza Genel Kurulu kararını biliyorum. Ancak siz de biliyorsunuzdur ki; söz konusu içtihata rağmen uygulama bu yönde ilerlememiş ve itiraz mercileri işin maddi hukuk boyutuna girmemişlerdir. Bunun ile ilgili yapılan kanun yararına bozma talepleri de reddedilmiştir.

Kaldı ki; ilgili maddenin iptali talebinin reddi konusundaki kararının gerekçesinde Anayasa Mahkemesi, itiraz merciince işin esasına ilişkin inceleme yapılamayacağını belirtmiştir. Ayrıca bahsettiğiniz Ceza Genel Kurulu kararından sonra HSYK da, ceza toplantılarında inceleme merciilerin şekle ilişkin incelemeyle bağlı kalınması, aksi bir kabulün uygulamada sıkıntılara yol açacağı görüşünü iletmiştir.

Bu sebeplerle, artık HAGB kararlarına yapılan itirazlar temyiz incelemesine dönüştü görüşünüze katılmıyorum, zira uygulama bu yönde değildir. Zaten Mahkemeye direnme hakkı tanımadan esasa ilişkin inceleme yapmanız ne kadar hukuka uygundur. Bu sebeple hangi merci tarafından verilirse verilsin, kanuna aykırı olan ve uygulamaya yansımayan bir kararı 'emsal' olarak nitelendirebilmenin mümkün olabileceğini düşünmüyorum.

Aslında bu yönüyle baktığımızda, sorduğum sorunun da uygulamada çok açık olarak hayır cevabı olduğunu biliyorum. Ama siz saygıdeğer meslektaşlarımla doktrinsel olarak bu konuyu tartışmak istemiştim. Siz de bu kararı hatırlatarak tartışmaya farklı bir boyut getirdiğiniz için tekrar teşekkür ederim.