Mesajı Okuyun
Old 14-11-2013, 11:53   #1
Av. D. Can Koçak

 
Varsayılan Kira İlişkisinin Tespiti ve Tazminat

Selamlar sevgili Türk Hukuk Sitesi ailesi.

Kira ilişkisinin tespiti ve tazminat ilişkisine yönelik bir sorum var.

12 şubeli bir market olan müvekkil şirket borç batağına düşmüş ve yaklaşık 8 aydan beri fiilen çalışmamaktadır.

Tüm şubelerde haciz işlemleri gerçekleştirilmiş ve demirbaşlar haczedilmiştir. Şubeler şu an boş konumda olup şubelerin üzerinde müvekkil şirketin tabelası halen bulunmaktadır.

Müvekkil şirketin bir şubesinde ise kira akdi 01.11.2012 tarihinde imzalanmış olup kira süresi 10 yıldır. İlk yıl kira bedeli kiralayana ödenmiştir.

Sözleşmenin ikinci yılı 01.11.2013 tarihinde başlamış fakat şirket batık durumda olduğu için kira bedeli haliyle ödenmemiştir. Taşınmaz malikinden tarafımıza kira ilişkisi, kira alacağı, fesih vs nedenle hiçbir şekilde ihtarname gönderilmemiştir.

Fakat geçen günlerde müvekkil şubenin önünden geçerken; tabelasının yerinde başka bir marketin tabelası olduğunu, şube içerisinde çeşitli düzenlemelerin yapıldığını, başka bir market adı altında açılışa hazırlandığını görmüştür.

Tahminimiz, mülk sahibinin sözleşmenin ilk yılının dolmasını bekleyerek taşınmazı başka bir şirkete kiraladığı yönündedir. Bu durumda müvekkilin rızası dışında şirket anahtarlarının değiştirildiği açıktır. Sizce de ayrıca suç duyurusunda bulunmalı mıyım?

Müvekkil ayrıca taşınmaza yaklaşık 60.000 TL değerinde eklemeler yapmış, taşınmazı market olarak kullanıma uygun hale getirmiştir.

Bu durumda Sulh Hukuk Mahkemesinde Kira İlişkisinin Tespiti ve Tazminat talebi içeren dava açmayı düşünüyorum.

Tazminat talebinde kar payının hesaplandığını ve buna uygun bir tazminat verildiğini biliyorum fakat müvekkil şirket batık durumda olduğu ve şubeler çalışmadığı için kar payı hesaplamasının yararımıza olmayacağı kanaatindeyim.

Tazminat talebimde müvekkilin taşınmaza yapmış olduğu iyileştirici değişiklikleri ve eklentilerin bedelini istemeyi ve bu bedelin bilirkişi marifetiyle hesaplanmasını talep etmeyi düşünüyorum.

Kira ilişkisinin tespitinde dava değerini kira sözleşmesindeki bir yıllık kira tutarı olarak yazılıyor fakat tazminat talebime ilişkin değeri burada nasıl göstermeliyim?

Düşünmüş olduğum yol haritasının uygunluğu konusunda ve izleyebileceğim başka bir yol olup olmadığı konusunda tavsiyeler vermenizi sizlerden rica ediyorum.

İlginiz için şimdiden teşekkür ederim.

Saygılarımla.