13-11-2013, 19:34
|
#2
|
|
Bildiğiniz gibi patent "buluş"u korur. Bir yazılım tek başına buluş özelliğine sahip değildir, o yüzden yazılımın patentini alamazsınız. Ancak yazılım içinde buluş niteliğinde bir bölüm (örneğin bir yazılım algoritması) içeriyorsa bunun için patent başvurusu yapabilirsiniz.
Burada korunanın yazılımın yaptığı iş veya fikri değil, kendine has ve buluş özelliğindeki yapış şekli olduğuna dikkat çekmek gerek. Örnek vermek gerekirse yazılımınız android telefonlarda sizin keşfettiğiniz daha önce yapılmamış, yenilik niteliğinde (=buluş) özel bir sıkıştırma yöntemi kullanarak telefonun hızlı açılmasını sağlıyorsa bu özel sıkıştırma yönteminin patentini alabilirsiniz. Ama yazılımın yaptığı işin (yani sıkıştırma yöntemi kullanarak sistemi hızlı açma işinin/fikrinin) patentini alamazsınız. Bir başka yazılımcı çıkıp başka bir sıkıştırma algoritması kullanıp benzer şekilde çalışan bir program yapabilir, bunu hukuken engellemeniz veya fikir bana aitti demeniz mümkün değildir.
Öte yandan patente konu bu buluş niteliğindeki algoritma dışında, yazılımınızın kodu, arabirimi, görsel öğeleri ve bunların birbirleriyle ilişkisini düzenleyen teması kendiliğinden telif koruması altındadır. Yazılımınızın telif kapsamında korunması için özel bir müracaat yapmanıza gerek yoktur, zaten FSEK gereğince otomatik olarak koruma altındadır. Bahsettiğiniz Kültür bakanlığı başvurusu koruma için şekil şartı olmaktan, çok ispat şartıdır, eğer Kültür bakanlığına koruma başvurusu yaparsanız ileride ihtilaf çıktığında yazılımın size ait olduğu ispat etmeniz kolaylaşır. Ama bunu başka şekilde yapabiliyorsanız, mutlaka bakanlık başvurusu yapmanız gerekmiyor. (Örneğin notere onaylatmış olabilirsiniz, yazılım piyasaya sürülmüş olabilir vs.).
Yazılımın telif korumasının kapsamının da "fikir" olmadığına lütfen dikkat ediniz. Örneğin siz bilgisayarı daktilo olarak kullanma ve yazdıklarınız kağıda basma fikrini (=kelime işlem programı) bulmuş ve bunun için bir yazılım hazırlamış olabilirsiniz ancak korunan sadece bu yazılımınızdır, kelime işlem programı fikri değildir. Bir başkası da bir başka yazılım üreterek bilgisayara aynı işi yaptırabilir. Ancak bunu yaparken sizin yazılımınızın kodunu kullanamaz (kodu sıfırdan kendisinin yazması gerekir), onun arabirimi ile intihal oluşturamaz, görsel öğelerini vs. alamaz. Ama bunların hepsini kendi baştan yapmak şartıyla aynı işi yapan bir yazılım hazırlayabilir, buna hukuken engel olamazsınız.
|