12-11-2013, 15:27
|
|
|
Bonoda lehtar ile keşideci isimlerinin aynı olması/ hukuki yol
Sayın meslektaşlar merhaba, bugün elime geçen bir senette şöyle bir problemle karşılaştım. Sehven olsa gerek keşideci alacaklı kısmına da borçlu kısmına da kendi ismini yazıp imzalamış. Bu durumda alacaklı müvekkil adına kambiyo takibi başlatamıyoruz.
İlamsız takip yapmayı düşündüm ancak itiraz edilmesi durumunda davada iç ilişkiyi ispatlamak çok zor. Zira iç ilişkide müvekkil,bir bankadan borçlu için kendi adına 10.000,00 TL kredi çekiyor ve parayı borçluya elden teslim ediyor ve ödemelerin tamamını kendisi yapıyor. Aralarında arkadaşlık ilişkisi dışında herhangi bir hukuki ilişki de yok.
Bir de sehven yanlış yazılmış diye düşünerek alacaklının kendi el yazısı ile lehtar kısmındaki borçlu isminin bir çizgi ile silinerek asıl alacaklının isminin yazılması ve kambiyo takibine konulması gibi bir ihtimal düşündüm. Bazı icra müdürlüklerinde böyle senetlerin takibe konulduğunu öğrendim.
Tecrübelerinize dayanarak hangi yolu önerirsiniz ya da önerebileceğiniz başka bir yol var mıdır?
Bir de sizce şayet lehtar isminin üstü çizilir ve alacaklının ismi yazılırsa resmi belgede sahtecilik suçu oluşmuş olur mu?
|