Mesajı Okuyun
Old 12-11-2013, 12:00   #2
Av. Engin EKİCİ

 
Varsayılan

Alıntı:
Merhaba. İş kazalarındaki tazminat talepleri ile ilgili bir konu hakkında deneyimlerinize başvurma gereği hissettim.
2012 yılında işçi, işyerinde geçirdiği kaza sonucu bir kolunda kesik oluşmuştur. SGK. iş kazası olduğunu tespit etmiş ve işçinin çalışmadığı günler için iş göremez ödeneğinde bulunmuştur.
İşçi aynı işyerinde çalışmaya devam etmiş ancak iş koşullarının ağırlığı, yeterince ücret alamaması ve işyerindeki baskılar sonucu işi bırakıyor.
İşçi, işten çıkışının 2.gününde işi bıraktığına dair ihtarname gönderiyor ancak ihtar karşı tarafa ulaşmadan işveren 6.günde mazeretsiz işe gelmediği sebeple ihtarname gönderiyor.
Bu durumda işçi 10 yıllık çalışmasının karşılığı olan işçilik haklarını almaya hak kazanabilecek mi?
Bir de işçi, bir yıl önce işyerinde geçirmiş olduğu kazadan dolayı maddi veya tazminattan hangisini istemelidir? Bunun şartları nelerdir? Görüşlerinizi paylaşırsanız sevinirim. Teşekkür ederim.
Sayın advokat34;

İhtarname, iş akdinin feshinden itibaren 2 gün içerisinde gönderilmiş olmakla işçinin kıdem tazminatını dava yoluyla alabileceği kanaatindeyim. Böyle olmayıp, ihtarnamenin geç gönderildiğini varsayım olarak değerlendirecek olduğumuzda da, iş akdinin haklı olarak feshedebileceği nedenlerin varlığının ispatı durumunda kıdem tazminatına hak kazanabilecektir.

İş kazasından dolayı işçi, manevi tazminat talebinde bulunabilecektir. Zira maddi anlamda (sağlık harcamaları için ödemede bulunmadı ise) SGK aracılığıyla iş göremezlik ödeneğinden yararlandığı için maddi bir kaybının oluşmadığından bahsedilebilir.

Ancak iş kazası sonucunda kolunda ortaya çıkan kesik, işçinin iş görme yeteneğinde bir azalmaya neden olmuş ve bu durum sonraki çalışma hayatına olumsuz olarak yansıyacak ise maddi tazminat talebinde de bulunulabilir.

Saygılarımla..