İzmir; 01.03.2007
BASIN VE KAMUOYUNA
1512 sayılı noterlik yasası,Türk medeni yasası ve Türk ticaret yasasında değişiklik yapılmasını öngören yasa önerisi ile bağımsız mahkemelerin ve yargıçların görev ve yetki alanına giren ortak konutu terk eden eşin ortak konuta çağrılması, mirasçılık belgesi verilmesi, mirasın reddi beyanının tespit ve tescili, mirasın reddi, reddin diğer mirasçılara bildirilmesi tanık dinlenmesi keşif ve bilirkişi incelemesi yapılması ve benzeri pek çok yetkinin noterlere devri öngörülmektedir.
Siyasal iktidarın hazırlamış olduğu Noterlik yasası değişiklik tasarısı Anayasa’ya aykırıdır.Şöyle ki:
Anayasamıza göre Yargı yetkisi Türk ulusu adına bağımsız Mahkemelerce kullanılır. (Madde:9)
Yargıçlar, görevlerinde bağımsızdırlar; hukuka,yasaya ve vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler .
Anayasa göre hiçbir kimse veya organ kaynağını anayasadan almayan bir devlet yetkisi kullanamaz.(Madde:6)
Yargı yetkisinin bir bölümünün Anayasanın hükümlerine rağmen Noterlere devredilmesi anayasanın temel kurallarına aykırıdır.
Yargı yetkisini kullanan Yargıç, Savcı ve bunlara bağlı personel sayısını arttırması gereken siyasal iktidar, tam aksine bir davranışla çözümü Yargı yetkisini Adalet Bakanlığı’na bağlı Noterlere devretme de bulmuştur.
Bu durum avukatların görev ve iş alanlarının daraltılması sonucunu da doğuracaktır.
Her yıl 7-8 bin hukuk mezununun avukat olarak çalışma hayatına atıldığı bu ortamda Avukatların görev ve yetkileri, iş alanları genişletileceğine daraltılmaya çalışılmakta bu şekilde mesleğimize de darbe indirilmiş olmaktadır.
Tüm kişi ve özellikle hukuk kurumlarını yargıyı tasfiye ye dönük bu girişime karşı tepki göstermeye siyasal iktidarı da hukuka aykırı bu tasarruftan vazgeçmeye çağırıyoruz.
Saygılarımla.
Avukat Nevzat ERDEMİR
İzmir Barosu Başkanı
Kaynak:
http://www.izmirbarosu.org.tr/default.asp
Av.Gökhan Karakaş.