Mesajı Okuyun
Old 08-11-2013, 09:17   #1
stajyer esra

 
Varsayılan holding-işe iade-birlikte istihdam-dava şartı

Merhaba, haziran ayında açtığımız bir işe iade davasında işçi kayden holding a.ş. bünyesinde çalışmaktadır. Fakat holdinge bağlı 18 tane limited şirket vardır ve işçi bilgi işlem müdürü olarak çalışmıştır.İşçi çalışmalarının hepsini holdinge bağlı tüm şirketlere yönelik olarak gerçekleştirmiştir. Yargıtay Kararlarında sıkça değinilen ''birlikte istihdam'' olgusunun varlığında sözedebileceğimizi düşündüğümüz için, Holding A.ş. de 21 işçi çalışmasına rağmen, gruba bağlı diğer şirketleri de hesaba katıp iş güvencesi kapsamında olduğunu düşünüp davayı açtık. Birlikte İstihdam ile ilgili delillerimizi (işçinin tüm şirketlerin teknik donanımlarıyla ilgili alımlarından sorumlu tutulduğuna dair iade meclisi kararı mevcut)sunduk, Yargıtay kararları sunduk.
Dün davanın öninceleme duruşması vardı ve dava şartı yokluğundan reddedildi. Hakime yargıtay kararlarını söylediğimde ''Temyiz edersiniz sizde işte, 9.daire bakar'' şeklinde yanıt verdi.
Yeni bir avukat olarak,mutlaka atladığım birşey vardır diye düşünüyorum, temyiz etmeden önce eksiğimiz nedir öğrenmeliyim, bu konuda yargıtay kararlarını ekliyorum ve yorumlarınızı rica ediyorum.

T.C. Yargıtay 9.Hukuk Dairesi’nin 2009/11766 esas, 2009/35109 karar, 14.12.2009 tarihli kararı;
’ Özellikle gurup şirketlerinde ortaya çıkan bir çalışma biçimi olan birlikte istihdam şeklindeki çalışmada, işçilerin bir kısmı aynı anda birden fazla işverene ve birlikte hizmet vermektedirler. Daha çok yönetim organizasyonu kapsamında birbiriyle bağlantılı olan bu şirketler, aynı binalarda hizmet verebilmekte ve bir kısım işçiler iş görme edimini işverenlerin tamamına karşı yerine getirmektedir. Tüm şirketlerin idare müdürlüğünün aynı şahıs tarafından yapılması, şirketlerin birlikte kullandığı işyerinde verilen muhasebe, güvenlik, ulaşım, temizlik, kafeterya ve yemek hizmetlerinin yine tüm işverenlere karşı verilmiş olması buna örnek olarak gösterilebilir. Bu gibi bir ilişkide, tüm şirketlere hizmet veren işçiler ile sadece davalı şirkete hizmet veren işçilerin 30 işçi kıstasında dikkate alınması gerekir. İşçi tüm şirketlere hizmet ediyor ise, o zaman tüm şirketlerdeki işçi sayısı dikkate alınmalıdır.’’

T.C. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin 2007/33247 esas, 2008/114 karar, 12.2.2008 karar tarihli kararı;
’Dairemizin 27.2.2006 gün 2006/1163 E, 2006/ 4714 K. kararında da belirtildiği üzere, işçinin aynı guruba ait şirketlerin bir kısmına ya da tamamına birlikte hizmet vermiş olması ve bu çalışmaların kısmi çalışma şeklinde ayrıştırılmasının mümkün olmaması halinde birlikte istihdam olgusundan söz edilir.’’