Mesajı Okuyun
Old 07-11-2013, 11:18   #9
Av. İbrahim YİĞİT

Alıntı:
Yazan Avukat09
teşekkür ediyorum,fakat siz benim sorumu yanlış anlamışsıznı.Zira İcra dosyasından çekilen bir para yok sadece ve sadece İcra borçlusu,icra dosyasının tamamını nakden ödeyerek Tehiri icra kararı alıyor.Nitekim dosya alacaklısı bu parayı kullanamıyor ve 2 yıl sonra Yargıtay Mahkeme kararını onuyor ve dosya alacalısı parasını icra dosyasından tahsil ediyor.Dosya alacaklısı,tehiri icra kararı sebebi ile pararmı 2 yıl geç aldım bu sebeple 2 yıllık faizini istiyorum diyebilirmi?yoksa teminat ödemesi nakden yapıldığı için ve ödeme gerçekleştiği için ( Kanunun vermiş olduğu yetkiden dolayı) faiz istenemez mi.Buna ilşkin yargıtay kararları arıyrum.

" Kararı temyiz eden ve tehir-i icra isteyen davacının yasal bir koşul olarak takibe konu tazminat miktarını (teminat olarak) icra dosyasına depo etmesi gerekmektedir. Bu zorunluluğa davalı sebebiyet vermediği gibi, nakit paradan başka teminatlar göstermesine olanak varken davacının nakit parayı tercih etmesinde de davalının bir etkisi yoktur. Depo edilen bu nakti teminatın, icra dosyasında yargıtay kararı verilinceye kadar bekletilmesi de yasal düzenlemeye uygun olup, davalıya bu yönden de bir kusur yüklenemez. Davalı, bu nakti teminatı hiç almadığı gibi, sonuçta da davacıya iade edildiği tartışmasızdır."

Sayın Ergin ve sayın Dikici'nin faizin takip tarihinden itibaren işlemeye devam edeceği ve onama kararı üzerine de bakiye faiz alacağının talep edilebileceği görüşlerine katılıyorum. Sizin duyumlarınızın gerçekliği olmadığına yönelik olarak da;

Yukarıdaki alıntı bir Yargıtay kararından. Görüldüğü üzere teminatın nakit olmasına alacaklının etkisinin olmadığı, nakit paradan başka teminat gösterilebilecek iken nakit olmasının borçlu tercihi olduğu, depo edilen teminatın da yasal mevzuat gereği olduğu vurgulanmıştır. Doğal olarak sizin nakit olarak teminatı yatırmış olmanız size bir artı değer sağlamaz. Saygılar.