Mesajı Okuyun
Old 06-11-2013, 23:14   #6
Av. İbrahim YİĞİT

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Avukat Kaya
İyi çalışmalar değerli meslektaşlarım. Bir konuda görüşlerinizi almak istiyorum.

Müvekkil, tüzel kişiliğe haiz bir Tarım Kredi Kooperatifinde 2008 yılında 3 ay süreyle çalışmıştır. Memur olması nedeniyle belirli süreli iş sözleşmesini süresinden önce fesih etmiş; bu nedenle sözleşmede yer alan cezai şartı diğer birçok arkadaşı gibi işverenine ödemek zorunda kalmıştır.

Aradan üç yıl geçtikten sonra müvekkilim, bazı arkadaşlarının ödedikleri cezai şart bedellerini dava yoluyla geri aldıklarını öğrenmiştir.

Araştırmama rağmen, geri almanın hangi hukuki sebebe dayalı olarak gerçekleştiğini bulabilmiş değilim. Sözleşmedeki cezai şart her iki tarafı da bağlayıcı niteliktedir. Yine müvekkilin memur olması, kendisine; İş Kanunu' nun 24. maddesinde yer alan haklı nedenle fesih imkanı sağlamamaktadır. Araştırmam olumsuz netice verdiğinden, tecrübesi olan meslektaşlarıma konuyu sorma gereği duydum. Şimdiden teşekkür ediyorum. İyi tatiller...

Belirli bir süreye bağlanmış her sözleşme, taraflar arasındaki hizmet ilişkisinin belirli süreli hizmet ilişkisi olduğunu göstermez.

Belirli ve belirsiz süreli iş sözleşmesi

MADDE 11- İş ilişkisinin bir süreye bağlı olarak yapılmadığı halde sözleşme belirsiz süreli sayılır. Belirli süreli işlerde veya belli bir işin tamamlanması veya belirli bir olgunun ortaya çıkması gibi objektif koşullara bağlı olarak işveren ile işçi arasında yazılı şekilde yapılan iş sözleşmesi belirli süreli iş sözleşmesidir.

1 nci fıkradan da anlaşıldığı üzere yapılan işin objektif olarak belirli süreli iş sözleşmesi yapılmasını gerekli kılması gerekmektedir. Örneğin inşaatta kalıpçı olarak çalışan işçinin belirli süreli iş sözleşmesi ile çalıştığının kabulü hayatın olağan akışına aykırı olup, aslolan belirsiz süreli sözleşme ile çalıştığının kabulüdür. Taraflar arasında sözleşme bir süreye bağlanmış olsa dahi bu yeterli değildir.

Bu nedenle somut olayda işçinin, işyerindeki görevinin de önemi bulunmaktadır. Objektif olarak belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışılmasını gerektirmeyen bir iş nedeniyle imzalanmış belirli süreli hizmet sözleşmesi geçerli olmayacağından ve işçinin belirsiz süreli sözleşme ile çalıştığı kabul edileceğinden, geçersiz sözleşmedeki cezai şartın da geçersiz olacağı, giderek bu yol ile ödenen cezai şartın sebepsiz zenginleşme hükümleri gereği istirdatı sağlanabileceği düşünülmelidir. Saygılar.