Mesajı Okuyun
Old 31-10-2013, 21:01   #1
opinio

 
Varsayılan İhale iptali sonrası idari yargı süreci

Değerli meslektaşlarım,


Bir kamu kuruluşunca ilan edilen ihaleye, müvekkilim de dahil olmak üzere toplam 3 firma katılmıştır. Ekonomik açıdan en avantajlı teklif, müvekkilimce verilmiştir. Bütün firmaların teklifleri yaklaşık maliyetin altındadır. İhaleyi yapan idare, bütün tekliflerde eksik hususlar tespit etmiş, dolayı ile bütün teklifleri reddederek ihaleyi iptal etmiştir.


Tarafımızca, teklifimizde herhangi bir eksik husus bulunmadığı düşünülmektedir. Bu bağlamda süresi içerisinde ihaleyi yapan idareye şikayet başvurusunda bulunulmuş fakat cevap alınamamıştır. Sonrasında, yine süresi içerisinde Kamu İhale Kurumu'na (KİK) itirazen şikayet başvurusunda bulunulmuş, fakat KİK de teklifimizde eksiklik olduğunu değerlendirerek başvurumuzu reddetmiştir (KİK kararı 8 gün önce tarafımıza tebliğ edilmiştir).


Şimdi, idare mahkemesinde KİK kararına karşı dava açacağız. Bu aşamada birkaç küçük sorum var:


1. KİK tarafından verilen kararı takiben, ihaleyi yapan idare müvekkilim de dahil olmak üzere bütün isteklilerin geçici teminatlarını iade etmiş ve yeni bir ihale ilan etmek için çalışmalara başlamıştır. Yakın bir süre içerisinde, aynı alım için yeni bir ihale ilan edilecektir. İdare mahkemeleri tarafından karar alınması genellikle uzun bir süre almaktadır. Bu süre içerisinde idarenin yeni bir ihale yapıp başka bir firma ile sözleşme imzalama ihtimali bulunmaktadır. Bunun önüne geçmek için hukuki bir yol bulunmakta mıdır? Yürütmeyi durdurma kararı alınabileceğini düşünüyorum, fakat yürütmeyi durdurma kararının alınması bile bazen uzun bir süre alabilmektedir.


2. İdari yargının KİK kararını iptal etmesi ve dolayısı ile teklifimizin geçerli sayılması yönünde karar bildirmesi halinde (Madde 1'de belirtilen durumun oluşmadığını, yani başka bir ihale yapılarak diğer bir firma ile sözleşme imzalanmadığını varsayarsak) idare müvekkilim ile sözleşme imzalamak zorunda mıdır? Geçici teminat halihazırda iade edilmiş bulunmaktadır. Bu durumda süreç nasıl işleyecektir? Direkt olarak kesin teminat alınıp sözleşme mi imzalanacaktır?


Cevaplarınız için şimdiden teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.