Mesajı Okuyun
Old 29-10-2013, 12:44   #2
Av. Engin EKİCİ

 
Varsayılan

Alıntı:
Merhaba değerli meslektaşlarım,
Müvekkilim 10 yılı aşkın bir süredir madende yer altında çalışmıştır. Ancak işveren çalışmalarının yarı zamanlı kısmını yer üstünde göstermiştir. Normalde emekli olması gereken müvekkilim yer altı çalışmaları gösterilmediğinden emekli olamamakta.

Yer üstünde gösterilen çalışmalarının yer altında olduğuna dair tespit davası açmayı düşünmekteyim. Ancak hizmet tespit davalarında 5 senelik hak düşümü süre söz konusu ve müvekkilin ekonomik durumu da haylice kötü.Açacağım davayı kaybedersem karşı vekalet ücreti müvekkili çok zor durumda bırakacak.

Kısaca açacağım bu davayı mahkeme hizmet tespiti davası olarak görüp 5 senelik hak düşümünden davamızı red eder mi?( 12 sene evvel işyerinden ayrılmış ve işyeri kapatılmış. Hatta sgk'daki dosyası imha edilmiş)

Bu konuda cevap verecek tüm meslektaşlara şimdiden teşekkür ederim.
Sayın tektutan;

5510 sayılı SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU'nun 'Prim belgeleri ve işyeri kayıtları' başlığı altında düzenlenen 86. maddesinin 9. fıkrası şöyledir: "Aylık prim ve hizmet belgesi işveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları kurumca tespit edilemeyen sigortalılar, çalıştıklarını hizmetlerinin geçtiği yılın sonundan başlayarak beş yıl içerisinde iş mahkemesine başvurarak, alacakları ilâm ile ispatlayabilirlerse, bunların mahkeme kararında belirtilen aylık kazanç toplamları ile prim ödeme gün sayıları dikkate alınır."

Somut durumda müvekkilinizin işe giriş bildirgesi tam zamanlı olmasa da işverence kuruma bildirildiğinden 5 yıllık hak düşürücü sürenin söz konusu olmadığını söyleyebiliriz. Ancak düzenlemeye göre; ilgili belge ve kayıtların tespitinin de yapılabilir mahiyette olması gerekir. Dolayısıyla açılacak bir hizmet tespiti davasında, SGK bünyesindeki işyeri dosyasının imha edilmiş olması nedeniyle kayıtlara ulaşılamamasından dolayı 5 yıllık hak düşürücü süre gündeme gelebilir ve davanın reddi gibi bir risk ortaya çıkabilir.

Saygılarımla..