Mesajı Okuyun
Old 26-10-2013, 20:44   #1
Av. Ayşenur Gökçe

Varsayılan Harici Satiş Sözleşmesine aykırılık halinde zararın tazmini ??

Sevgili meslektaşlarım;
Kafamda soru işaretleri yaratan bir olay var elimde, gerekli ihtarı karşı tarafa gönderdim ve şuan dava dilekçesini hazırlıyorum ama kafam çok karışık yardımcı olursanız çok sevinirim.
Şöyle ki, müvekkil İstanbul'da kamuoyunca da tanınan bir inşaat firmasının Esenyurt'ta yaptığı 19 katlı projeden maket üzerinden 13. ve 16. katlarda iki tane daire alıyor ve inşaat firmasıyla harici satış vaadi sözleşmesi imzalıyor ( Noterden yapılmamış satış vaadi sözleşmesi ne yazık ki ). Dairelerin teslim tarihi 12 Aralık 2012 tarihi olmasına karşın teslim yapılmıyor ve de ne yazılı ne de sözlü bilgilendirme yapılıyor. Müvekkil inşaat firmasını arayarak teslimin neden geciktiğini sorduğunda, firma Esenturt belediyesi ile büyükşehir belediyesi arasında yaşanan imar anlaşmazlığı olduğunu ve bu nedenle 10 kattan fazla kat çıkmadıklarını bu nedenle de beklenmesi gerektiği bilgisini alıyor. Müvekkil bir kaç ay bekliyor fakat basındaki Esenyurt mağdurları sayısının oldukça çok olduğunu görünce tekrar inşaat firmasını arıyor ve dairesinin verilemeyeceğini ödediği paranın iade edileceği öğrenir. Müvekkil ise başka daire verilerek sözleşmenin uyarlanmasını talep ediyor, yeni projeler yaptıklarını o projelerden daire verilmesini talep ediyor fakat inşaat firması kabul etmiyor.
Bu durumda ihtar çekerek, uğranılan zarar ve dairelerin emsal bedeli istendi. İnşaat firması ise mücbir sebep olduğu için katları çıkamadıklarını Esenturt belediyesi ile büyükşehir belediyesi arasında yaşanan imar anlaşmazlığını mücbir sebep olarak göstererek talepleri yerine getirmeyeceklerini söylemişlerdir.

Sizlere sorularım şunlar ;
1- Mücbir sebep imar sıkıntısı olabilir mi? Halen reklamlaırını kamuoyuna sunan inşaat firması, kat emsal ruhsatını almadan projeye başlayıp satış yapabilir mi ? Mücbir hal deprem,sel, yangın vb. değil midir?
2- Müvekkil bugün dairesini alsaydı 200.000 TL civarında satıp kar elde edecekti, ama şuanda elinde dairesi dahi yok. Yoksun kaldığı karı ve dairelerin emsal bedelini talep edebilir miyiz??
LÜTFEN BANA YARDIM EDİN:/