Mesajı Okuyun
Old 25-10-2013, 14:43   #5
siloos

Daire:CGK
Tarih:2004
Esas No:2005/8-175
Karar No:2004/198
"...Bu nevi suçlarda kullanılan taşıtlar suça iştiraki olmayan üçüncü kişilere ait olsalar bile müsadere olunabilecektir. Ancak bu hususta ceza sorumluluğunun şahsiliği ilkesi göz önünde tutulmalıdır. Ceza Hukuku’nda sorumluluk için en azından taksir derecesinde kusurun bulunması gerekir. Üçüncü kişinin, kendisine ait aracın genel kullanıma yönelik rızasının bulunması sorumluluk açısından yeterlidir. Ancak iradeyi sakatlayan hallerin varlığı halinde örneğin çalınma, gasp veya esaslı hataya düşürülme sonucu ele geçirilme durumunda taksir derecesinde dahi sorumluluk var olmayacağından taşıtın müsaderesinden söz edilemez. Somut olayda taşıt, sahibinin bilgi ve rızası dahilinde kullanıldığından müsadere kararı verilmesi usul ve yasaya uygundur. "
demektedir.
beni de zaten bu karar düşündürmekte. sonuça benim müvekkiliminde söz konusu taşıtı kullanması için rızası ve bilgisi mevcut.
bu kararın benim olayıma uygulanmaması için alınabilecek önemler taahhütname veya kira sözleşmesi gibi belgeler yeterli olacak mıdır?