|
Meslektaşım muhtemelen davanız da ilk açılan dava incelenecektir. Bunun sebebi ise muhtemeldir karşı yanın delil olarak göstermesi olacaktır.
Yasa maddesi incelendiğin de 'Eşlerden biri küçük düşürücü bir suç işler veya haysiyetsiz bir hayat sürer ve bu sebeplerden ötürü onunla birlikte yaşaması diğer eşten beklenemezse, bu eş her zaman boşanma davası açabilir' dendiği dikkate alındığın da veya ibaresinin bu suç işleme sebebinin aynı madde içerisinde farklı bir gerekçe arzettiğini göstermektedir. Dolayısı ile aynı madde içerisinde farklı gerekçe arzeden bu olguya göre yeniden dava açabileceğinizi düşünmekteyim. Mahkeme 'ye iyi bir şekil de izah edilir ise davanın görüleceğini düşünüyorum. Haysiyetsiz hayat sürme ve suç işleme unsurlarının birlikte aranan bir koşul olmadığı sabittir.
.C.
YARGITAY
2. HUKUK DAİRESİ
E. 2009/16080
K. 2010/17409
T. 21.10.2010
• BOŞANMA DAVASI (4721 S.K.'da Küçük Düşürücü Suç İşlemenin Mutlak Boşanma Sebebi Olmaktan Çıkarıldığı - Suç İşleyenle Birlikte Yaşaması Davacı Eşten Beklenmeyecek Derecede Evliliğin Çekilmez Hale Gelmiş Olması Şartının Aranacağı)
• KÜÇÜK DÜŞÜRÜCÜ SUÇ İŞLEME (Tek Başına Boşanma Sebebi Olmaktan 4721 S.K. İle Çıkarıldığı - Suç İşleyenle Birlikte Yaşaması Davacı Eşten Beklenmeyecek Derecede Evliliğin Çekilmez Hale Gelmiş Olması Şartının Aranacağı)
• MUTLAK BOŞANMA SEBEBİ (4721 S.K.'da Küçük Düşürücü Suç İşlemenin Mutlak Boşanma Sebebi Olmaktan Çıkarıldığı)
• EVLİLİĞİN ÇEKİLMEZ HALE GELMESİ (4721 S.K.'da Küçük Düşürücü Suç İşlemenin Mutlak Boşanma Sebebi Olmaktan Çıkarıldığı - Suç İşleyenle Birlikte Yaşaması Davacı Eşten Beklenmeyecek Derecede Evliliğin Çekilmez Hale Gelmiş Olması Gerektiği)
• TANIK DİNLENMESİ (4721 S.K.'da Küçük Düşürücü Suç İşlemenin Mutlak Boşanma Sebebi Olmaktan Çıkarıldığı - Davalının Bu Yöndeki Tanıklarının Dinlenmesi Gereği)
743/m.131
1086/m.253
4721/m.163
ÖZET : Dava, davalının küçük düşürücü suç işlemesi sebebiyle boşanmaya ilişkindir. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu 743 sayılı kanundan farklı olarak küçük düşürücü suç işlemeyi mutlak boşanma sebebi olmaktan çıkarmış, bu sebepten ötürü suç işleyenle birlikte yaşaması davacı eşten beklenmeyecek derecede evliliğin çekilmez hale gelmiş olmasını da aramıştır. Davalının bildirdiği tanıklarının dinlenmesi gerekir.
DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda; mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup, gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Dava, davalının küçük düşürücü suç işlemesi sebebiyle boşanmaya ilişkindir. Yürürlükten kaldırılan Türk Kanunu Medenisi'ndeki düzenlemeden (md. 131) farklı olarak, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu, küçük düşürücü suç işlemeyi mutlak boşanma sebebi olmaktan çıkarmış, bu sebepten ötürü suç işleyenle birlikte yaşaması davacı eşten beklenmeyecek derecede evliliğin çekilmez hale gelmiş olmasını da aramıştır (md. 163). O halde, küçük düşürücü suç işlenmesi tek başına boşanma kararı verilmesi için yeterli olmayıp, bu sebeple onunla birlikte yaşaması diğer eşten beklenemez derecede çekilmez hale gelmiş olması koşulu da gerçekleşmiş olmalıdır. Davalı, bu yönde tanık bildirdiğine göre, davalının 10.07.2009 tarihli dilekçesinde bildirdiği tanıklar, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 253. ve devamı maddelerinde gösterilen usul çerçevesinde dinlenmeden eksik inceleme ile hüküm kurulması doğru görülmemiştir.
SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 21.10.2010 gününde oybirliği ile karar verildi.
T.C.
YARGITAY
2. HUKUK DAİRESİ
E. 2003/2300
K. 2003/3448
T. 13.3.2003
• KÜÇÜK DÜŞÜRÜCÜ HAREKETLER ( Küçük Düşürücü Hareketlerin Birlikte Yaşamayı İmkansız Kılacak Ağırlıkta Olduğunun İsbat Edilmesinin Gerekmesi )
• ÇEKİLMEZ HALE GELME ( Küçük Düşürücü Hareketlerin Birlikte Yaşamayı İmkansız Kılacak Ağırlıkta Olduğunun İsbat Edilmesinin Gerekmesi )
• İSBAT ( Küçük Düşürücü Hareketlerin Birlikte Yaşamayı İmkansız Kılacak Ağırlıkta Olduğunun İsbat Edilmesinin Gerekmesi )
4721/m.162,163
ÖZET : Küçük düşürücü hareketlerin birlikte yaşamayı imkansız kılacak ağırlıkta olduğu isbat olunmalıdır. Bunun için tüm delilller toplanıp neticesine göre karar verilmelidir.
DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : 1-Kocanın katılma yolu ile temyiz dilekçesinin harcı ve kaydı bulunmadığından incelenmesine yer olmadığına,
2-Kadının temyizine gelince; Türk Medeni Kanununun 163. maddesi gereğince ister küçük düşürücü suç işlenmiş olsun, ister haysiyetsiz hayat sürülmüş olsun boşanmaya hükmolunması için bu durumların diğer eş için birlikte yaşamayı çekilmez hale getirmesi zorunlu olacak bu hususun kanıtlanması gerekecektir. O halde mahkemece yapılacak iş bu konuda taraf delillerini sorup, gösterdikleri takdirde toplamak, sonucuna göre bir karar vermekten ibarettir. Bu yön gözetilmeden eksik araştırma ve incelemeyle yazılı şekilde hüküm kurulması bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ : 1-Davacı temyiz dilekçesinin 1. bentte gösterilen nedenlerle incelenmesine yer olmadığına,
2-Hükmün davalı yönünden 2.bentte gösterilen nedenlerle BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatıran davalıya geri verilmesine, oybirliğiyle karar verildi.
|