Mesajı Okuyun
Old 05-10-2013, 16:51   #7
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan baharada
Merhaba meslektaşlarım, Öncelik olarak herkese kolay gelsin. Müvekkilim boşanma davası sırasında çeyiz eşyası için çeyiz senedine dayanarak tespit yaptırmış ve yediemin olarak eşine bırakmış eşyaları. Bu esnada boşanma gerçekleşmiş dava yargıtaya gitmiş yargıtay davayı onamış.Şimdi müvekkilim, çeyiz eşyasının iadesi davası açmak istiyor. Benim sorum şu: ben yapılan o tespite dayanarak iade davası açabilir miyim? yoksa bu tespit ile iade davası arasında açama süresi var mi yani eben tespit yaptırdıktan sonra ne zamana kadar dava açabilirim? Bana müdür beylerden biri tespit yaptırdıktan hafta içinde iadesi davası açılması gerekir dedi. benim bu konuda hiç tercübem yok lütfen yardım

"Yediemin olarak eşine" bıraktığı için, delil tespiti olarak değil; davadan önce açılmış bir ihtiyati tedbir dosyası olarak değerlendirmek gerekir, diye düşünmekteyim. Müdür beyin size "1 hafta içinde dava açmanız gerekirdi" demesi bu sebepten belki ama o da süreyi yanlış söylemiş. Tedbir kararı uygulandıktan itibaren dava açma süresi HMK 397 inci maddeye göre iki haftadır. Bir haftalık süre ise HMK 393 üncü maddede yer almaktadır. Buna göre ihtiyati tedbir kararı verildikten sonra uygulanma süresi bir haftadır.

Siz iki haftalık süre zarfında davayı açmadığınız için, tedbir kararı kalkmış oldu. Yani eşyalar kendisine bırakılan eş, bu eşyaları sarf ettiyse, kendisine ihtiyati tedbir kararına uymama nedeniyle bir yaptırım uygulanamaz. Boşanma davasının sonuçlanmaması sizin eşya davası açmanıza da engel değil idi.

Delil tespitinde ise, dava açmak için belirlenmiş bir süre bulunmamaktadır(HMK 400-405). Sizin yaptırmış olduğunuz işlem artık delil tespiti olarak kullanılabilir. Çünkü eşyaların kimin elinde olduğu mahkeme kanalıyla tespit edilmiş oldu. Sayın İlhan ERDEN'in belirttiği gibi genel zamanaşımı içinde dava açıldığında kullanılabilir. Aktardığı karara göre ise, zamanaşımı geçmemiş.