Mesajı Okuyun
Old 30-09-2013, 10:15   #5
Av. Nilay Parlar

 
Varsayılan Tapu İptal ve Tescil

Sevgili Meslektaşlarım,
Elimizde bir dava var. Müvekkil (M)nin babası (B) ölmeden önce bir tarla ve ev sahibidir. Tarlada başkaca hissedarlar olduğundan, ortaklığın giderilmesi davası ile para paylaşımına gidiliyor.
B, diğer çocuğu A ya düzenleme şeklinde vekaletname düzenleyip veriyor. Tarladan gelen parayı da A ya veriyor. Ayrıca A ya, vekaletname verdiğinden evin de satışının yapılarak elde edilen parayı, tarla parası ile birleştirip yeni bir ev alması yönünde irade sunuyor. Bu konuya ilişkin tanıklar var.
A, babası (B) ölmeden önce vekaletname ile evi satıyor. Yeni bir taşınmaz alıyor. B kendisine yeni bir ev alındığını, evin içi tamamlandığında taşınacağını düşünerek vefat ediyor.
B nin ölümünden sonra, mirasçı olan M, tapuya gittiğinde, B adına bir taşınmaz olmadığını, A nın B den aldığı paralar ile kendi eşi E adına bir taşınmaz tescil ettirdiğini öğreniyor.
Şimdi biz M ve diğer mirasçılar adına, A ya ve E ye dava açmayı düşünüyoruz. Süre anlamında sıkıntı yok.
Davamızı tapu iptal ve tescil aksi takdirde alacak niteliğinde hazırlamışken, konuyu araştırdıkça dava niteliğinde eksiklikler olabileceğini düşündük.
Tapu iptal ve tescil yanında muris muvazaası ve tenkis talep etmemiz ne derece gereklidir? Nasıl bir yol izleyebiliriz?