25-09-2013, 08:46
|
|
|
Havalesi olmayan dilekçe hükme esas alınabilir mi?
Değerli meslektaşlarım;
Meslek hayatımda ilk kez karşılaştığım üzücü bir durumu paylaşmak isterim;
Ortaklığın satış süretiyle giderilmesi davası sonunda gayrimenkul ihale ile satıldı.İhaleye mirasçılardan, 3/4 hisse sahibi müvekkilim ile taşınmazda 1/16 hissesi olan diğer hissedar katıldı.Başka da ihaleye giren olmadı.Ancak 1/16 hisseye sahip şahıstan yüzde 20 oranında teminat alınmadan ihale yapıldı,bu kişi ihaleye girip pey sürmese idi müvekkilin bütçesi taşınmazı satın almaya yetecek idi.
Biz de teminat şartı gerçekleşmedi ve müvekkil bu sebeple zarara uğradı gerekçesi ile ihalenin feshini talep ettik.Mutlu haberi beklerken davamız reddedildi.
Asıl problem bu noktadan itibaren başlıyor.İhale ile taşınmazı satın alan şahsın oğlu ihaleden sonra,ihale tarihinden önceki tarihi içeren,3/16 hissemden ihaleye giren kişi adına feragat ediyorum içerikli bir dilekçeyi satış dosyasına iliştiriyor.Dilekçenin havalesi yok,uyapta kaydı yok,satış müdürü de dilekçenin satıştan sonra verildiğini ikrar ediyor.Ancak hakim,havalesiz dilekçeye dayanarak mirasçılar arasında yapılan hisse devri ile pay oranı yüzde 25 e yükselmiştir ve teminata gerek yoktur gerekçesiyle davamızı reddetti.
Kararı temyiz ettim,satış müdüründen geçmiş tarihli dilekçenin ihaleden sonra dosyaya konulduğuna dair yazılı belge de aldım,dilekçeye ekledim.Farzedelim ki böyle bir yazılı delil bulamasa idim,hakim,havale tarihi ve imzası olmayan,sisteme kaydı yapılmamış iki satırlık,geçmiş tarihli feragat beyanını hükme esas alabilir miydi?kanımca alamazdı,ancak hile ile verilen dilekçe hükme esas alındı.Şimdi ise karşı taraf,cevap dilekçesi verdikten sonra,dosya Yargıtaya gitmeden önce havalesiz ve uyap kaydı olmayan dosya içindeki belgelerin hükme dayanak oluşturamayacağına dair Yargıtay kararı arıyorum...
|