Mesajı Okuyun
Old 19-09-2013, 21:48   #1
Parezer30

Varsayılan TCK m. 192 Etkin Pişmanlık

Herkese iyi günler dilerim.
Müvekkil hakkında, aracında ele geçirilen uyuşturucu madde nedeniyle kamu davası açılmıştır. Müvekkil uyuşturucu madde ticareti yapmak suçundan yargılandığı sırada söz konusu uyuşturucunun, etkin pişmanlıktan yararlanmak için açık kimliği ve adresi bilinmeyen varlığı dahi belli olmayan bir kişinin kendisine verdiğini dile getirmiş ancak yerel mahkeme bu beyanlara itibar etmeyerek müvekkil hakkında mahkumiyet kararı vermiştir. Daha sonra verilen bu kararın temyizen incelenmesi için Yargıtaya başvurulmuştur. Henüz yargıtay yerel mahkeme kararı ile ilgili bir karar vermemişken müvekkil savcılığa hitaben bir dilekçe yazarak söz konusu uyuşturucu maddenin açık kimlikleri ve adresleri bilinen x,y,z şahıslarına ait olduğunu belirtmiştir. Bunun üzerine bu kişiler hakkında da aynı suçtan kamu davası açılmış ve durum yargıtaya bildirilmiştir. Yargıtay bunun üzerine ilk dava ile ikinci davanın birleştirilerek görülmesi gerektiğini bu yüzden müvekkilin mahkumiyetine dair yerel mahkeme kararının bozulmasına karar vermiştir. Daha sonra davalar birleştirilmiştir. iddia makamı esas hakkındaki mütalaasında birleştirilen bu davaların görüldüğü mahkemeden müvekkil ve x şahsının iştirak halinde bu suçu işlediği gerekçesiyle cezalandırılmasını y,z hakkında da delil yetersizliğinden beraat kararı verilmesini talep etmiştir. X şahsının cezalandırılmasının talep edilmesinin sebebi de müvekkil üzerinde yapılan aramada cebinden çıkan bir kağıt parçası üzerine yazılmış olan telefon numarasının x şahsı tarafından yazıldığına dair adli tıp kurumu raporunun bulunmasıdır.
Şimdi siz değerli üstadlara şunu sormak istiyorum: 1.Müvekkilin etkin pişmanlıktan yararlanmasına engel
bir durum var mıdır?
2. Etkin pişmanlıktan yararlanmak için failin diğer suç ortaklarının yakalanması maksadıyla ilgili mercilere bildirimde bulunması ile ilgili Yargıtayın bir zaman ölçütü var mıdır?( Zaman sınırından kastım TCK 192/1 deki "...resmi makamlar tarafından haber alınmadan önce..." TCK 192/3 deki "Bu suçlar haber alındıktan sonra..." ifadeleri değildir.)

Konu ile ilgili Yargıtayın Kararları da elinizde mevcutsa belirtmenizi rica ediyor yardımlarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim.