Mesajı Okuyun
Old 17-09-2013, 18:20   #1
keskinbalta

 
Soru Zamanaşımının Kesilmesi

6098 Sayılı TÜRK BORÇLAR KANUNU

"D. ZAMANAŞIMININ KESİLMESİ

I. SEBEPLERİ
Madde 154- Aşağıdaki durumlarda zamanaşımı kesilir:

1. Borçlu borcu ikrar etmişse, özellikle faiz ödemiş veya kısmen ifada bulunmuşsa ya da rehin vermiş veya kefil göstermişse."




Burada "...faiz ödemiş veya kısmi ifada bulunulması..." ifadesi; "...Borçlu borcu ikrar etmişse,... " şartına mı bağlıdır yoksa bağımsız mıdır?

Tereddüt ettim:

_______________________________

Ayrıca 6101 Sayılı TÜRK BORÇLAR KANUNUNUN YÜRÜRLÜĞÜ VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUN'unun:

C. SÜRELER

I. HAK DÜŞÜRÜCÜ SÜRELER VE ZAMANAŞIMI SÜRELERİ
Madde 5 - (1) Türk Borçlar Kanununun yürürlüğe girmesinden önce işlemeye başlamış bulunan hak düşürücü süreler ile zamanaşımı süreleri, eski kanun hükümlerine tabi olmaya devam eder. Ancak, bu sürelerin henüz dolmamış kısmı, Türk Borçlar Kanununda öngörülen süreden uzun ise, yürürlüğünden başlayarak Türk Borçlar Kanununda öngörülen sürenin geçmesiyle, hak düşürücü süre veya zamanaşımı süresi dolmuş olur.

(2) Türk Borçlar Kanunu ile hak düşürücü süre veya özel bir zamanaşımı süresi ilk defa öngörülmüş olup da başlangıç tarihi itibarıyla bu süre dolmuşsa, hak sahipleri Türk Borçlar

Kanununun yürürlüğe girdiği tarihten başlayarak bir yıllık ek süreden yararlanırlar. Ancak, bu ek süre, Türk Borçlar Kanununda öngörülen süreden daha uzun olamaz.


Bu maddesi ile ilgili bir şerh var mı? Anlamakta zorlandım sanki pratik biri iki örnekle anlayabilirim.