Mesajı Okuyun
Old 16-09-2013, 11:53   #2
Avukat Kamer Akgül

 
Varsayılan

Sayın Umutlaw,

Öncelikle konuyu açtığınız için teşekkür ediyorum. Sayenizde ben de kanundaki değişikliği yeni öğrenmiş oldum.

Gerkçekten de sizin de belirttiğiniz gibi 18 Mayıs 2012 tarihli ve 28296 sayılı resmi gazetede yayınlanan 'SEÇİMLERİN TEMEL HÜKÜMLERİ VE SEÇMEN KÜTÜKLERİ HAKKINDA KANUN İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR 9.5.2012 KABUL TARİHLİ 6304 NOLU KANUNun 12.maddesine göre; mavi kartlılara da nüfus olaylarındaki değişiklikleri beyan etme zorunluluğu getirilmiş.

Ben bu konuyla ilgili olarak en çok Avrupa'da yaşan Türk kökenli Alman vatandaşı bayanlardan soru alıyordum. Türk vatandaşı iken evlenip, sadece Alman vatandaşlığına geçtikten sonra boşanıp, Almanya'da kızlık soyadını alan ve fakat Almanya'dan almış olduğu boşanma kararını Türkiye'de mahkemede tanıtmasına rağmen; bu boşanma kararının tanınması kararını 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri kanununun KAYDIN KAPATILMASI VE YENİDEN AÇILMASI başlıklı 14.maddesi engeli sebebiyle nüfus kaydına işletip kızlık soyadına geçemiyordu. İşte bu kanunla, Nüfus Hizmetleri Kanunumuzun 8.maddesinden sonra 8A maddesi getirilerek ilgililerin mağduriyetleri giderilmiş oldu diye düşünüyorum. Yine 5901 sayılı TÜRK VATANDAŞLIĞI KANUNUNA da konuyla ilgili ek hükümler konulmuştur.

Düzenlemeyle ilgili gerek NÜFUS HİZMETLERİ KANUNU VE GEREKSE 5901 sayılı TÜRK VATANDAŞLIĞI KANUNUNDAKİ DEĞİŞİKLİKLER kayıtlar aşağıdaki gibidir:


18 Mayıs 2012 CUMA


Resmî Gazete


Sayı : 28296


KANUN


SEÇİMLERİN TEMEL HÜKÜMLERİ VE SEÇMEN KÜTÜKLERİ


HAKKINDA KANUN İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK


YAPILMASINA DAİR KANUN

Kanun No. 6304 Kabul Tarihi: 9/5/2012






MADDE 12 – 5490 sayılı Kanuna 8 inci maddesinden sonra gelmek üzereaşağıdaki 8/A maddesi eklenmiştir.

“Mavi Kartlıların kayıtları
MADDE 8/A – (1) Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkmaizni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve bunların 5901 sayılıKanunun 28 inci maddesinde belirtilen altsoyları, Genel Müdürlükçe elektronikortamda tutulan Mavi Kartlılar Kütüğüne kaydedilir. Bu Kütüğe kaydedilenler,her türlü nüfus olaylarını yurt içinde nüfus müdürlüklerine, yurt dışında isedış temsilciliklere beyan etmekle yükümlüdürler.”

MADDE 13 – 5490 sayılı Kanunun 49 uncu maddesinin üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 14 – 29/5/2009 tarihli ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 28 – (1) Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve üçüncü dereceye kadar olan altsoyları, bu maddede belirtilen istisnalar dışında Türk vatandaşlarına tanınan haklardan aynen yararlanmaya devam ederler. Millî güvenliğe ve kamu düzenine ilişkin hükümler saklıdır.
(2) Bu madde kapsamında bulunan kişilerin, seçme ve seçilme, muafen araç veya ev eşyası ithal etme hakları ile askerlik hizmetini yapma yükümlülüğü yoktur. Bu kişilerin sosyal güvenliğe ilişkin kazanılmış hakları saklı olup bu hakların kullanımında ilgili kanunlardaki hükümlere tabidirler.
(3) Bu madde kapsamında bulunan kişiler, bir kadroya dayalı ve kamu hukuku rejimine tabi olarak asli ve sürekli kamu hizmeti görevlerinde bulunamazlar. Ancak kamu kurum ve kuruluşlarında işçi, geçici veya sözleşmeli personel olarak çalıştırılabilirler.
(4) Bakanlar Kurulu gerekli görmesi halinde üçüncü dereceden itibaren hangi dereceye kadar olan altsoyların bu maddede tanınan haklardan faydalanabileceğini belirleyebilir.
(5) Bu madde hükümlerinden yararlanacak olan altsoyun, üstsoyu ile soy bağını belgelendirmesi şarttır.
(6) Bu madde kapsamında bulunan kişilere, talepleri halinde bu maddede belirtilen haklardan faydalanabileceklerini gösteren Mavi Kart düzenlenir. Bu Kart, 21/2/1963 tarihli ve 210 sayılı Değerli Kağıtlar Kanunu kapsamındadır.
(7) Bu maddenin sağladığı hakların kullanılmasında Mavi Kartın ibrazı yeterlidir. Kartın ibraz edilememesi durumunda Kimlik Paylaşımı Sistemi aracılığıyla Mavi Kartlılar Kütüğünden alınacak kayıt örneği ve uyruğunda bulunulan devlet makamlarınca verilmiş kimlik bilgilerini gösteren belge ile işlem yapılır. Bu kişilerin kimlik bilgilerinde değişiklik olması durumunda uyruğunda bulunduğu devlet makamından alınmış eski ve yeni kimlik bilgilerini gösteren belgenin usulüne göre tasdik edilmiş Türkçe tercümesi ile birlikte ibrazı zorunludur.
(8) Bu madde kapsamında bulunan kişilere Bakanlığın tespit edeceği esaslar çerçevesinde kimlik numarası verilir. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası aranan yerlerde bu kimlik numarası kullanılır.
(9) Mavi Kartın düzenlenmesi ve dağıtılması ile Mavi Kartlılar Kütüğünün elektronik ortamda tutulmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir.
(10) Kamu kurum ve kuruluşları, bu madde hükümlerinin uygulanması amacıyla her türlü tedbiri alır ve gerekli düzenlemeleri yapar.”