06-09-2013, 13:51
|
#1
|
|
TÜKETİCİ KREDİSİ, ANCAK BANKAYA GÖRE TİCARİ NİTELİKLİ ve ERKEN KAPAMA
Saygıdeğer meslektaşlarım, ilgilenen meslektaşlarıma şimdiden teşekkür ederek soruma geçiyorum.
Müvekkil, genel kredi sözleşmesi imzalayarak bir bankadan kredi çekiyor. 13. taksidi öderken borcun tamamını ödemek istiyor, ancak, banka yaklaşık %16 oranında erken kapama bedeli istiyor. Müvekkil, mecburen boyun eğerek kredinin tamamını erken kapama bedelini ödeyerek kapatıyor ama dava hakkını saklı tuttuğunu makbuza yazıyor. Şimdi bu erken kapama bedelini almak için dava açacağız ama bazı sorunlar yaşıyorum.
Öncelikle görevli mahkeme konusunda sıkıntı var. İmzalanan sözleşme kredi genel sözleşmesi.Sözleşmede ödeme planının bu sözleşmenin ayrılmaz bir parçası olduğu yazıyor. Ancak, ödeme planının başlığı"Tüketici Kredisi Geri Ödeme Planı" ve niteliğinin "ticari" olduğu yazıyor. Ayrıca, müvekkil, tacir olmakla birlikte,bu parayı ticari işlerinde kullanmadığı, tamamen kişisel amaçlarla sahip olduğu bir apartmanın bakım ve onarımı için alıyor, ki, banka da kredi karşılığında bu binaya ipotek tesis ediyor. Yani,binanın ticari işletmesiyle ilgisi olmadığı belli. Yine, banka ayrıca, müvekkilin sürekli çalıştığı bir banka da değil.
Bu konu ile ilgili sorularım şunlardır.
1. Görevli mahkeme Ticaret mahkemesi mi, tüketici mahkemesi mi olacak? (Kredi ticari işletmeyle ilgili olmayan taşınmazın bakımı için alınmış, geri ödeme planının başlığı olarak tüketici kredisi yazıyor ama niteliği hanesinde ticari diyor.)
2. Görevle bağlantılı olarak da Borçlar Kanunu mu, yoksa 4077 sayılı tüketici kanunu mu uygulanacak.
Saygılarımla.
|