|
|
|
|
Mrb arkadaşlar,ben stajer avukatım. İncelediğim bir dosyada davalı taraf son anda ölen davacının mirasçısına yemin teklifinde bulundu. Bu olabilir mi diye bakıyorum. HUMK ta ölünce yeminden önceki vaziyete dönülür derken yargıtay kararında yemin teklif edilebilir deniyor. sizin fikirleriniz nedir
|
|
 |
|
 |
|
HUMK'nun 338'inci maddesindeki "Ölünce yeminden önceki vaziyete dönülür" ifadesi ölüm halinde yemin teklifinin ortadan kalkması anlamına gelmektedir. Ölen davacıya teklif edilen yemin düşünce, davacının yerine geçen mirasçılarına ayrıca yemin teklif edilmesi gerekir.
HMK'nun 231'inci maddesinde konu daha açık ifade edilmiştir: "MADDE 231- (1) Yemin edecek taraf gerçek kişi olup, yeminden evvel ölür veya fiil ehliyetini kaybederse yemin teklif edilmemiş sayılır." Bu durumda da ölen davacıya teklif edilen yemin düşünce, davacının yerine geçen mirasçılarına ayrıca yemin teklif edilmesi gerekir.
Yargıtay'ın aksine bir görüşü savunduğu 1968 tarihli kararı, Kanun'un ilgili (eski 338'inci, yeni 231'inci) maddesindeki açık hükmü karşısında hukuka aykırı düşmektedir.
Saygılarımla