Mesajı Okuyun
Old 31-08-2013, 09:27   #6
Av.Nevra Öksüz

Sayın opinio,

İlk mesajınızda (1 no'lu) idareye şikayet başvurusunda bulunulmadığını yazdınız:
Alıntı:
Yazan opinio
...10 günlük süre geçmiş olduğundan yukarıda belirtilen prosedürü izleyemiyor. İhaleyi yapan idareye bir yazı yazarak ilgili uygunsuzluğu belirtiyor ve düzeltilmesini talep ediyor. İdare tarafından, ihaleden bir gün önce gönderilen cevap yazısında, konunun incelendiği ve ihale ilanında mevzuata aykırı bir husus bulunmadığının değerlendirildiği belirtiliyor...
Ben de doğal olarak müvekkilinizin başvuru ehliyeti varsa mahkemenin idari mercii tecavüzü nedeniyle başvuruyu "İDAREYE" göndereceğini yazdım. Çünkü önce "şikayet" başvurusu yapılmalı.

Bir sonraki mesajınızda (3 no'lu) "şikayet"başvurusunun yapıldığını yazdınız; fakat KİK'na "itirazen şikayet" başvurusunda bulunulduğunu yazmadınız:
Alıntı:
Yazan opinio
...kanunda öngörülen süre içerisinde ihaleyi yapan idareye şikayet başvurusunda bulunmamıştır; başvuruyu bir gün geciktirmiştir. Bu sebeple başvurusu ihaleyi yapan idare tarafından reddedilmiştir...

Ben de müvekkilinizin dava açması halinde mahkemenin idari mercii tecavüzü nedeniyle başvuruyu "KİK'NA" göndereceğini yazdım. Çünkü şikayetten sonra "itirazen şikayet" başvurusu yapılmalı. Anayasa m.40'ı da bu durumda KİK'e başvuru süresi geçmiş olacağından KİK İÇİN kullanabilirsiniz diye yazdım, mahkeme için değil.

Hem idareye şikayet başvurusunda hem de KİK'na "itirazen şikayet" başvurusunda bulunulduğunu ise son mesajınızda yazdınız:
Alıntı:
Yazan opinio
...hem idareye hem de KİK'e zaten başvurulmuş durumda...

Taksit taksit yazdığınız için, son verdiğiniz bilgiler dahilinde toparlarsak sorunuz şu mudur:
İstekli olabilecek sıfatındaki müvekkil, 4734'e tâbi ihalede, ihale dokümanında mevzuata açıkça aykırılık olduğundan idareye şikayet başvurusunda bulunuyor, fakat şikayet, süresinde yapılmadığından idarece reddediliyor. Bu karara karşı KİK'na yapılan "itirazen şikayet" başvurusu da aynı şekilde reddediliyor. Bu durumda 4734 sayılı Kanun m.57 uyarınca idare mahkemesinde dava açılacaktır. Bu davada idare mahkemesi, konunun esasını inceler mi; yoksa sadece KİK'nun süreye dair kararının doğru olup olmadığını mı araştırır.

Soru bu ise cevap:
4734 S.K.'da şikayet ve itirazen şikayet için öngörülen süreler kamu düzenine ilişkin olmakla mahkemece de re'sen göz önünde bulundurulur. KİK'nun süreye dair hesaplamaları (kararı) doğru ise KİK'nun kararının iptali istemi ile açılacak olan dava reddedilir.

P.S: Açıkça aykırılık olduğuna göre başkaca şikayet ve itirazen şikayet başvuruları vardır diye düşünüyorum. Bu hususu da araştırmanızı öneririm.+ Dava açacaksanız Danıştay 13. Dairesinin 28.02.2013 tarih, 2012/2548 Esas, 2013/522 Karar sayılı kararını da incelemenizi öneririm; bu karardaki bazı kısımlardan yararlanabilirsiniz.

Saygılar...