Mesajı Okuyun
Old 26-08-2013, 13:41   #1
fattas

 
Varsayılan Çekle Ödenen Kidem Tazminati

Değerli meslektaşlarım,
Site içi araştırmama rağmen bire bir çözümüne ulaşamadığım ve ilk defa karşılaştığım bir hususta görüşünüze ihtiyaç duyuyorum.

Müvekkilim bir yıl kadar önce işten çıkarılıyor ancak içinde bulunduğu maddi sıkıntıdan faydalanan işveren tazminatlarının bir kısmını ödemek vaadiyle istifa dilekçesi ve ibraname alıyor, müvekkilim de parasını alamama korkusuyla istifa dilekçesi verip ibraneme imzalıyor. Buraya kadar bir sorun yok söz konusu belgeleri geçersiz kılacak bir takım hukuki çözümlerimiz var.
Ancak enteresan olan işveren, hesaplanan kıdem ve ihbar tazminatı toplamı tutarında altı adet çek keşide ederek müvekkilime veriyor ve bu çeklerden 3 tanesini (Tazminat toplamının yarısına denk geliyor) müvekkilime yeniden ciro ettirerek geri alıyor. Müvekkilim kendisinde kalan 3 çeki paraya çevirmiş. Çeklerin muhasebeleştirilip muhasebeleştirilmediği hususunu araştırıyorum. Muhtemelen muhasebeleştirilmiştir. Geri alınan 3 çeki şirketin kullanmış olma ihtimali bulunduğu gibi şirket yetkilisinin söz konusu çek tutarlarını kendisinin tahsil etmiş veya ettirmiş olma, yani uhdesine geçirme ihtimali de var.
İlk olarak bir ihtarname ile çeklere değinmeden bakiye tazminatları ve işçilik alacaklarını talep etmeyi düşünüyorum. Reddedeceklerinden eminim ama şansımızı deneyeceğim. Dava esnasında da müvekkilimin şirkete veya başka bir şahsa çek verecek ticari veya borç ilişkisi içerisinde olmaması, ödemenin banka hesabına yapılamaması vs. gibi hususları ileri süreceğim ancak yeterli olmayabilir. Benzer hususta herhangi bir Yargıtay kararı bulamadım. Bu konuda görüşlerinizi veya bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler.