Mesajı Okuyun
Old 23-08-2013, 11:09   #6
Armağan Konyalı

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan hayali
sn.konyalı''Dikkate almaz, almamalı, almasına gerek bulunmamaktadır.''derken dilekçemizi işleme koyarak karara çıkmış dosyadan bu aşamada bankaya bir müzekkere yazabilir mi?
Bankaya ne hakkında müzekkere yazılmasını umuyorsunuz? Fazlaya ilişkin haklarınızı saklı tuttuğunuza ilişkin ise haklarınız zaten saklı olduğundan böyle bir işleme gerek bulunmamaktadır. Fazlaya ilişkin hakkınız varsa açılacak kamulaştırma davasında korunacaktır. Ayrıca fazlaya ilişkin hakların saklı tutulduğu hususu bankaya bildirilmez; bankadan ödeme yapılıyorsa fazlaya ilişkin hakkın saklı tutulması mümkün olmaz.
Alıntı:
kısaca henüz kamulaştırma bedel ve tescil davası açılmadan bu aşamada parayı çekmemizin bir sakıncası varmıdır onu öğrenmek istiyorum.

Sakıncası yoktur: Acele el koyma davası bir tespit davasıdır. El koymanın karşılığı olan bedeli alsanız da almasanız da haklarınız asıl açılacak kamulaştırma davasında saklıdır.
Alıntı:
...mülkiyet tescil ile geçtiğine göre idarenin işi ağırdan alması örneğin dava açmaması mümkün mü? Böyle hareket etmesinin nedeni nedir?
İdarenin dava açmaması mümkündür. Bunun belli bir nedeni bulunmamaktadır. El koyma kararından sonra idarenin acelesi kalmaz.
Alıntı:
El koyma kararı öz olarak müvekkilin tasarruf hakkını ortadan kaldırdığından, dayanağın da Bakanlar Kurulunun acele kamulaştırma kararı idari işlemi olması nedeniyle acele kamulaştırmanın kamulaştırma olmadığını ileri sürmenin dayanağı nedir?

Kamulaştırma işlemlerinin nasıl yapılacağı Kanun'da belirlenmiştir. Bu kurallar asıldır. Bu kurallara uyulmadan yapılan acele kamulaştırma ise kamulaştırma olmayıp, sadece idarenin el koyma hakkını tanıma sonucunu doğurur. Kamulaştırma bedelini tespit etmeyen, tapuda mülkiyetin tescilini sağlamayan acele el koyma davasının konusu kamulaştırma değildir. Bu nedenle bu el koyma kararına dayanılarak yapılan işlemler de kamulaştırma değildir. Acele el koyma davasında tespit edilen bedel ise kamulaştırma bedeli olmayıp, malikin mülkiyet hakkının korunması açısından bir tedbirdir.

Saygılarımla