Mesajı Okuyun
Old 22-08-2013, 13:24   #3
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan av.crnylmz
Merhabalar. Öncelikle belirtmem gerekir ki tecrübesiz bir meslektaşınızım. İlk vekaletnamemi aldım ve sizlere basit gelebilecek fakat benim bilgilerimi teyid etmemi gerektiren bir kaç soru sormam gerekiyor.Müvekkilin lehtarı olduğu bir çeki icraya koymak niyetindeyim. Faturası kesilmiş resmi bir çek fakat fatura keşidecinin eşi adına kesilmiş ciro eden ise kocası. Bu durumda takip kim adına başlatılmalı? Ayrıca bankaya süresinde ibraz edilmiş ve karşılığı yoktur yazısı alınmış olduğundan ilk keşideciye de başvurarak icra takibi başlatabilir miyim? Bunlara ek olarak dikkat etmem gereken herhangi bir husus varsa ve bilgilendirirseniz çok sevinirim. Eksiklerimi mazur göreceğinizi umud ederek cevap veren herkese şimdiden teşekkür ederim.

Öncelikle Sayın Akçadğ'ın yanıtına katıldığımı belirtmek istiyorum. İlaveten %5 çek tazminatı ve binde 3 komisyon da istemelisiniz.

Bunun dışında kavramları yerli yerinde kullanırsak, yanlış yapmamış oluruz.

Keşideci: Anlaşıldığı kadarıyla tüzel kişiliği olmayan bir firmanın sahibi kadındır.Her çek ve bonoda keşideci bir tanedir.

Lehtar: Doğru bir ciro silsilesi olabilmesi için, kadının eşi lehdar olmalıdır.Ki onun cirosu ile sizin müvekkiliniz yetkili hamil olmalı.Lehtar müvekkiliniz olsaydı ve keşidecinin eşi, ciro etmiş olsaydı; müvekkiliniz son hamile borçlu görünecekti. Böyle olmadığını tahmin ediyorum.

Özet olarak müvekkiliniz son hamil ise, kendinden önceki tüm cirantalara karşı icra takibi yapabilir. Çek tazminatını ise, sadece keşideciden isteyebilir.