Mesajı Okuyun
Old 20-08-2013, 14:12   #1
Av.SÖZEN

 
Varsayılan parada sahtecilik

Meslektaşlarım;
Parada Sahteciliği düzenleyen TCK madde 197/1 ile 197/2 arasındaki farka uygulamada bir örnek bulamadım. Müvekkiller araba ile İstanbul'a gidip 2000 lira karşılığında 11000 Lira sahte para satın alıp, arabada vites kutusunun altına saklıyorlar, (bu parayı kendi borçları için kullanacaklarmış) yolculukları sırasında ihbar üzerine arabada yapılan aramada sahte paralar hiç kullanılmadan, tedavüle konmadan ele geçiriliyor.
Bu eylemleri ''muhafaza etmek'' ve ''nakletmek'' olarak TCK madde 197/1'e mi girer, yoksa, ''sahte parayı bilerek kabul etmek'' olarak kabul edilip 197/2'ye mi girer?
197/1 deki düzenleme, bu işin ticaretini yapmak maksadıyla Nakletme ve Muhafaza etmek anlamında değilse, Sahte parayı bilerek kabul edip, arabasının torpido gözüne koyan ve yolculuk sırasında yakalanan her sanık 197/1'den ceza alacaktır. Bu durumda 197/2 deki düzenleme hangi durumlarda uygulanabilir? TCK Madde 197/2 ile ilgili hiç yargıtay kararı da bulamadım. İstişare mahiyetinde görüşlerinizi bekliyorum. Saygı ile.