Mesajı Okuyun
Old 13-08-2013, 11:09   #2
Avukat Kaya

 
Varsayılan

Değerli meslektaşım, sorunuza benzer bir olayla daha önce karşılaşmıştım. Edindiğim bilgileri ve tecrübeleri paylaşabilirim.

Öncelikle senedin muhteviyatına zarar verilmeyecek şekilde senedin bir kısmının yırtılması senedi geçersiz kılmaz. Bu nedenle karşı tarafın elindeki senet, aksi yazılı delil ile ispat edilinceye kadar geçerli bir kambiyo senedidir. Bu nedenle karşı tarafın yapmış olduğu ihtiyadi haciz ve sonrasında yapılan takip geçerli bir takiptir. Bu işlemlere yönelik ihtiyadi hacze itiraz ve icra hukuk mahkemesinde takibin iptaline yönelik talepler ne yazık ki olumlu yanıt bulmayacaktır. Zaten taleplerinizde reddedilmiş durumdadır. Bu nedenle iddianızı menfi tespit davasında ispat etmeniz gerekmektedir.

Ancak bu yolda da, senedin geçersiz olduğu kesin deliller ile ispat edilmelidir. Hal böyle olunca elinizde yazılı delil bulunması gerekmektedir. Bahsetmiş olduğunuz rehin sözleşmesi size bir çıkış yolu vermeyecektir diye düşünüyorum. Zira eldeki senedin, rehinle bağlantılı olduğu yazılı şekilde ispat edilebilmiş değildir. Bu nedenle senetle ilişkilendirilemeyen rehin sözleşmesi dikkate alınmayacaktır. Diğer çıkış yolu olarak gözüken elde bulunan senet fotokopisi ise fotokopi üzerinde inceleme yapılamayacağı için iddianızı ispat eder bir delil sayılmayacaktır. Kaldı ki sorunuzdan anlaşıldığı kadarıyla senedin arka kısmında yer alan teminat ibaresi, müvekkilinizce doldurulmuştur. Bu durumda eklentinin her zaman müvekkilinizce doldurulmuş olduğu göz önünde bulundurularak iddianız dikkate alınmayacaktır. Bunun yanında aksi dahi düşünülse fotokopi üzerinde inceleme yapılamayacağı için teminat ibaresinin karşı tarafın eli ürünü olduğu anlaşılamayacaktır. Bu nedenle fotokopi evrağıda sorununuzu çözmeyecektir.

Kesin olmamakla birlikte size yardımcı olacak iki yol olduğunu düşünüyorum. Bunlardan ilki ticari defterler, ikincisi ise bedelsiz senedi kullanma iddiasıyla başlatacağınız soruşturma dosyasında şüphelinin hatalı ifade vermesini sağlamak..

Bilindiği üzere ticari defterlerin (HMK 222/5 hariç) delil olarak gösterilmesi halinde karşı taraf defterleri incelemeye sunmayabilir. Sunmaması halinde iddianız kabul edilmiş sayılmaz. Çünkü sunmama konusunda bir müeyyide kanunda belirtilmemiştir. Bu nedenle ticari defterlerin incelemeye alınması gerekmektedir. Gerçi ticari defterlerin incelenmesi de çok fayda sağlamayabilir ancak en azından karşı taraf hakkında bilgi sağlamaya yarayabilir. Bizim olayımızda karşı taraf, Mahkeme tarafından sunulmasına karar verildiği halde ticari defterlerini ibraz etmedi. Yani korktuğum başıma gelmişti ve mahkeme aleyhimize karar verdi.

Bunun haricinde bedelsiz senedi kullanma suçuna yönelik başlatılan soruşturmada belki bir hatalı beyan işinize yarayabilir.

Çok fayda sağlamamış ve birazda moralinizi bozmuş olabilirim değerli meslektaşım ancak elinizdeki dava hakikaten zor bir dava. Eğer ki karşı tarafın vekili işini iyi yapan bir meslektaş ise, işiniz dahada zor olacaktır.

Kolaylıklar dilerim..