Mesajı Okuyun
Old 05-08-2013, 17:09   #3
syavuz

 
Varsayılan

Değerli Meslektaşım;
6284'ün Uygulama Yönetmeliği 38. maddesi şu şekildedir:

Tedbir kararlarına aykırılık
MADDE 38 – (1) Tedbir kararlarının ihlal edildiğinin kolluk tarafından tespit edilmesi halinde tutulan tutanak Cumhuriyet başsavcılığına iletilir. Bu tutanak Cumhuriyet başsavcılığı tarafından ivedilikle aile mahkemesine gönderilir. Tedbir kararlarının ihlal edildiğinin aile mahkemesince tespit edilmesi halinde ise başka bir işleme gerek kalmaksızın resen zorlama hapsine ilişkin karar verilebilir.
(2) Tedbir kararının ihlali, tedbire karar veren mahkemenin yargı alanı içerisinde olduğu takdirde zorlama hapsi kararı, bu mahkeme tarafından verilir. Ancak tedbirin başka bir mahkemenin yargı alanı içerisinde ihlal edilmesi halinde, mükerrerliğe neden olmamak açısından kararı veren mahkemeden aynı tedbir hakkında daha önce zorlama hapsine karar verilip verilmediği hususunda bilgi istenilir. Verilen bilgiye göre ihlal durumu değerlendirilerek karar verilir.
(3) Zorlama hapsine karar verilebilmesi için şiddet uygulayana, tedbir kararına aykırı davranması halinde hakkında zorlama hapsi uygulanacağına dair ihtarın da yer aldığı tedbir kararının tefhim veya tebliğ edilmiş olması gerekir.

Görüldüğü üzere kararı veren aile mahkemesi zorlama hapsi vermeye de yetkili. Fakat 38/3'e göre zorlama hapsi uygulanabilmesi için kararın şiddet uygulayana tebliğ ya da tefhim edilmiş olması gerekiyor. Maalesef kolluk kararı tebliğ etmekte yeterince hızlı değil. Bir defasında 1 aylık karar aldırdım. 15 gün karakolda şiddet uygulayana tebliğ edilmek için beklenmiş. Ben arkasını aramasam kararın süresi dolmuş olacaktı. Oysa bu kararların aciliyet ihtiva ettiğini biliyoruz.
Bu olayda da bu yüzden takipsizlik kararı verilmiş olabilir. Kolluk karşı tarafa kararı tebliğ etmediyse tabii ki ihlal de olmaz, zorlama hapsi de verilemez.
Başka şehirde olduğu için savcılık kararının tebliğini bekliyorum.