25-07-2013, 20:23
|
#16
|
|
müteahit ile Z arasında hiçbir hukuki ilişki yoktur, Z ile A arasından ise ödünç para verme ilişki vardır. A ile Müteait arasında ise bir satım ilişkisi vardır.
Z bu ilişki için de A lehine ad ve hesabına müteahide ödeme yapmıştır, kendisi için veya kendi hesabı için yaptığı bir ödeme yoktur. bu sebeple Z nin müteahitten bir talebi olamaz. Z nin A dan ise ödünç vermiş olduğuparalrı (çek bedellerini) talep etme hakkı vardır. hernekadar yazılı bir sözleşme olmasada verilen çeklerin dökümü belli, yapılan ödeme miktarı belli, ne için ödendiği bellidir.
bu sebeple Z A ya karşı alacak davası açmak zorundadır, sebepsiz zenginleşme olmaz, çünkü ortada hukuken geçerli bir sebep vardır. bir alacak davası açıp a ya ödünç verildiği ancak çekler ödenmesine rağmen a tarafından kendisine ödeme yapılmadığı belirtilecek ve müteahitte şahit tutulacak.
müteahidin A ya paraları iade ederek gayrimenkulünü geri alma hakkı var veya A nin kalan parayı ödeyip daireyi alma hakkı var bu sebeple de A nin müteahitteki alacak hakkında (para iadesi veya daire devir hakkın) tedbir konulmasını isteme hakkınız vardır.
|