Mesajı Okuyun
Old 21-07-2013, 02:33   #4
Av.Dursun KARACA

Coşkun Bey, bu olayda mülkiyet hakkına haiz olmayan, bir kira sözleşmesinden doğan şahsi bir hak sahibi olan kiracı, velev ki bu hak tapu siciline şerh edilmiş de olsa, malike tanınan bir hakkı, müdahalenin men'ini talep edebilir mi? Üst geçidin yapılması işleminin iptalini isteyebilir mi? Öncelikle ve esasen bu açıdan konuya bakmak gerekir kanaatindeyim.
Bu olayda kiracı ancak sözleşme kapsamında zarar ziyanını, bu da bakiye kira süresi için ödediği bedelin istirdadını isteyebilir diye düşünüyorum. Kiranın tapuya şerhi bundan öte bir hak bahşetmez kanaatindeyim. Bu durumda malik belediyenin hakkı açısından olaya baktığımızda ise; ancak üst geçit için KGM. ile arasındaki idari devir işlemi, gerekliyse kamulaştırma (ki buna da gerek yok diye düşünüyorum, zira iki idari makam arasında bu da söz konusu olmaz) açısından bir hukuka aykırılık varsa malik belediye ancak buna dayanarak KGM. den bir talepte bulunabilir, bu talep de iki idari makam arasındaki idari ilişki bağlamında olabilecektir, diye düşünüyorum.