12-07-2013, 11:05
|
#4
|
|
Sayın C_OKYAY, m.113 ün uygulanamayacağı fikrinizin gerekçesini açıklayabilir misiniz? Zira kanun maddesi olaya uygulanabilir görünmekte.
İzzet Karataş ın Eser Sözleşmeleri isimli kitabının 224.vd sayfalarında, arsa sahibinin arsanın inşaata elverişli ve ayıpsız olarak teslimi ve gereğinde yükleniciye vekalet verilmesi kısımlı yükümlülükleriyle ilgili açıklamaları okudum.
Arsanın tesliminin gerektiği ifade edilmişse de buna uyulmaması halinde, müteahhidin ne gibi haklara sahip olduğu açıklanmamış dolayısıyla da bu konuda bir Yargıtay kararı sunulmamış,
Vekalet verme kısmında ise, arsa sahibinin istenilmesine rağmen vekaletname vermeyerek temerrüde düşürülmesi durumunda, yüklenicinin bu konuda mahkemeden hüküm isteyebileceği belirtildikten sonra, Yargıtay 15.HD. nin 28.01.1999 T. 4977/166 sayılı kararı sunulmuştur. Karardan alıntı;
"...esasen iş sahibine ait olan inşaatla ilgili proje ve ruhsat alma yükümlülüklerinin müteahhit tarafından yerine getirilmesi sözleşme ile kararlaştırılmış olup, iş sahiplerinin yeterli yetkiyi içeren vekaletnameyi müteahhide vermemek suretiyle temerrüde düşmüş oldukları gözetilerek davalı arsa sahipleri adına inşaatla ilgili her türlü işlemlerin yürütülmesi için davacı yüklenicinin yetkili kılınmasına karar vermek gerekirken..."
Bilgilerinize.
|