Mesajı Okuyun
Old 08-07-2013, 17:46   #8
furugferruhzad

 
Varsayılan

AVUKATLIK KANUNU MADDE 5. Avukat, yazarken de, konusurken de düşüncelerini olgun ve objektif bir biçimde açıklamalıdır. Mesleki çalışmasında avukat, hukukla ve yasalarla ilgisiz açıklamalardan kaçınmalıdır.
AVUKATLIK KANUNU MADDE 6. Avukat, iddia ve savunmanın hukuki yönü ile ilgilidir. Taraflar arasında anlaşmazlığın doğurduğu düşmanlıkların dışında kalmalıdır.
“Bu yükümlülük hem sözlü hem de yazılı savunma hakkını yerine getiren avukatın mesleğini icra ederken her aklına geleni söylememesini, düşüncelerini daha olgun bir biçimde dile getirmesini sağlamaya yöneliktir. Bu yükümlülük avukata mesleğini icra ettiği her anda olgun ve objektif bir biçimde hareket etme zorunluluğu da getirmektedir. Objektiflik ise yargının temelinde yatan bir olgudur. Avukat da yargının kurucu unsuru olan bağımsız savunmayı temsil ettiğine göre (Avukatlık Kanunu m.1/f.2) avukatta objektif olmak zorundadır. Objektiflik ilkesi ancak davanın konusu ile sınırlı ve inceleme ürünü olan söz ve yazılarla korunur.Bu nedenle avukat, mesleğiyle ilgili yazılarında ve sözlerinde belirli bir üslup düzeyini ve inceliğini korumakla yükümlüdür.
Avukatlar birbirleriyle olan münasebetlerinde ve vekalet vazifesi ifa ettikleri esnada avukatlık mesleğinin telkin ettiği doğruluk, zarafet, incelik ve meslektaşlık ruhuna uygun tutum ve davranış içerisinde bulunmak zorunluluğundadırlar. Bir meslektaşını küçük düşürücü herhangi bir beyan meslek icaplarına yakışmadığı gibi avukatlık sıfatına da uygun bir davranış şeklinde mütalaa edilemez.Avukat şahsi hareketler, karalamalar, sataşmalar ve diğer onur kırıcı ifadelerden kaçınmalıdır.
Avukat, yapacağı değerlendirmelerde, savunma hakkınıkullanılırken bu hakkın sınırlarını aşmamaya özen göstermelidir.