Mesajı Okuyun
Old 02-07-2013, 20:22   #6
olgu

 
Varsayılan

An itibariyle banka vekilliğine tekrar geçtiğim için benim dosyalarda uygulama ve Yargıtay kararları şu yönde.

Yapılandırma ile erken ödeme birbirinden ayrılmalı.
Erken ödeme ödeme gününde ödemekle yükümlü olunan miktardan fazla ödeme yapılması. örneğin 03.07.2013 tarihli taksit vardesinde geri ödeme planına göre borç 100 TL iken 150 TL ödemek. bu durumda erken ödenen miktar olan 50 TL'nin %2 si 4077 sayılı yasanın 10/B maddesi uyarınca alınabilir.

Yeniden yapılandırma ise, faiz oranındaki düşüşler veya tüketicinin borcu daha erken kapatmak istemesi üzerine bankaya gider, banka kabul eder ve yeni bir geri ödeme planı çıkartır. vade azalıp taksit miktarı artar. bu durumu banka kabul etmek zorunda değil, ancak kabul ederse yeniden yapılandırma ücreti alamaz. ancak yeni plan basımı için kağıt parası alabilir (1-2 tl en falza ama uygulaması yok)

Erken ödeme halinde %2 erken ödeme ücreti alınmakta ancak TKHK'unda tüketicinin borcunu erken ödemesi halinde indirim yapacağı da düzenlenmekte. şimdiye kadar hiç önüme böyle bir talep veya hesaplama gelmedi, onu da tüketici vekili söylesin, banka vekili olarak benim bunu hatırlatmam olmaz taleple bağlılık ilkesi olduğundan hakim bu indirimi uygulamasını da re'sen bilirkişiye söyleyemiyor.