Mesajı Okuyun
Old 26-06-2013, 10:28   #1
yeditepelişehir

 
Varsayılan CMK 141 gereğince haksız tutuklamaya ilişkin tazminat-yetkili mahkeme- hak düşürücü süre

Merhaba değerli meslektaşlarım. CMK 141 e dayalı olarak Haksız tutuklamadan kaynaklı maddi ve manevi tazminat davası açmak istiyorum. Forumda araştırma yaptım ama bazı hususlar kafa takıldığı için sizlere sorma ihtiyacı hissettim.Müvekkil soruşturma aşamasında X ilçesindeki sulh ceza mahkemesince tutuklanmış ve yaklaşık 16 ay tutuklu kalmıştır ve X ilçesindeki savcılıkça müvekkil hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiştir. Bu takipsizlik kararında müvekkil müşteki şüpheli olarak belirtilmiş ve tazminat davası açabileceğinden bahsedilmiştir. X ilçesinin bağlı olduğu Y ilindeki ağır ceza mahkemesinde dava açılmış ve iddianamede ve tensip zaptında müvekkil müşteki olarak yer almıştır. Sorularım şu şekildedir:

1- Haksız tutuklamadan kaynaklı maddi ve manevi tazminat davasını X ilçesinin bağlı olduğu ve ceza davasının görüleceği Y ağır ceza mahkemesinde mi açacağım yoksa Y ye en yakın yerdeki Z ceza mahkemesinde mi açacağım? CMK 142-2 yi nasıl anlamalıyım? Bu maddede istem zarara uğrayanın oturduğu yer ağır ceza mahkemesinde ve eğer o yer ağır ceza mahkemesi tazminat konusu işlemle ilişkili ise ve aynı yerde başka bir ağır ceza mahkemesi yoksa en yakın yer ağır ceza mahkemesinde karara bağlanır diyor. Yani müvekkil hakkında soruşturma aşamasında takipsizlik kararı verilmiş olsa da mevcut davada müşteki olduğu için ve dava da Y ağır ceza mahkemesinde görüleceği için en yakın yer ağır ceza mahkemesi olan Z de mi açmak gerekir? Yetkisiz yerde açarsam ve 3 aylık zamanaşımını düşünürsek sakıncası ne olur?

2- Takipsizlik kararı 18.06.2013 tarihinde tarafıma tebliğ edildi. 3 aylık sürem başlamış oluyor mu? Olmadığını düşünüyorum. Takipsizlik kararına itiraz var mı yok mu bunun takibini savcılıktan mı yapmalıyım yoksa 141/1 de belirttiği gibi karar veya hükümlerin kesinleştiğinin ilgilisine tebliğinden itibaren dediğine göre savcılık kesinleşme hususunu gerçekten tebliğ ediyor mu uygulamada? Yoksa biz mi takip edip kesinleşme şerhi almaya çalışıyoruz


3- Her ne kadar müvekkil müşteki olarak gösterilse de dosyadaki şüpheliler yargılama esnasında müvekkil hakkında suçlamada bulunursa ne olacak?
4- Forumda bir başlıkta mahkemelerin bu davanın açılması için genel vekaletnameyi kabul etmediğini özel vekaletname aradığını okumuştum. Hatta bir meslektaşımıza bu eksiği tamamlaması için süre verildiği yazıyordu. Mahkemenin bu isteğinin yasal dayanağı nedir? Genel vekaletname neden yetersiz olsun bu davayı açmak için?
5- Müvekkil inşaatlarda çalışan biri. Bu durumda maddi tazminata ilişkin belge sunamam. İnşaat ustası ya da işçisini günlük şu yevmiyeden çalışır dediğim vakit mahkeme zaten araştırma yapacağına göre bu hususta herhangi bir belge sunmama gerek var mı?

İlgilenen herkese şimdiden teşekkür ederim. İlk kez açacağım bir dava ve esas sıkıntım bu 3 aylık süreyi geçirmeden yetkili yerde davayı açabilmek.