Mesajı Okuyun
Old 12-06-2013, 12:03   #2
Av. Fırat BİLBAY

 
Varsayılan

Bahsettiğiniz eklentinin binanın yapı ruhsatına ve projesine uygun olup olmadığını bilemiyorum. Mesken vasıflı bir gayrimenkulün eklentisi niteliğindeki bir yeri imar planına aykırı değil ise ruhsata ve projeye uygun hale getirebilir, eklentiye uygun yapı ruhsatı alabilirsiniz. Ancak ve ancak bu aşamadan sonra kat mülkiyetine geçerek mesken ve dükkan/spor salonu vasıflı bağımsız bölümleri birbirinden ayırmanız ve her biri için tapu edinerek bağımsız tasarrufta bulunmanız söz konusu olacaktır. Eklenti için ruhsat almak ve eklentiyi ruhsata uygun hale getirmek mümkün değil ise bu eklentiyi başlı başına bir tasarrufa konu etmeniz mümkün olmayacaktır.

3194 sayılı İmar kanunu
MADDE 32- Bu Kanun hükümlerine göre ruhsat alınmadan yapılabilecek yapılar hariç; ruhsat alınmadan yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapıldığı ilgili idarece tespiti, fenni mesulce tespiti ve ihbarı veya herhangi bir şekilde bu duruma muttali olunması üzerine, belediye veya valiliklerce o andaki inşaat durumu tespit edilir. Yapı mühürlenerek inşaat derhal durdurulur.

Durdurma, yapı tatil zaptının yapı yerine asılmasıyla yapı sahibine tebliğ edilmiş sayılır. Bu tebligatın bir nüshası da muhtara bırakılır.

Bu tarihten itibaren en çok bir ay içinde yapı sahibi, yapısını ruhsata uygun hale getirerek veya ruhsat alarak, belediyeden veya valilikten mührün kaldırılmasını ister.

Ruhsata aykırılık olan yapıda, bu aykırılığın giderilmiş olduğu veya ruhsat alındığı ve yapının bu ruhsata uygunluğu inceleme sonunda anlaşılırsa, mühür, belediye veya valilikçe kaldırılır ve inşaatın devamına izin verilir.
Aksi takdirde, ruhsat iptal edilir, ruhsata aykırı veya ruhsatsız yapılan bina, belediye encümeni veya il idare kurulu kararını müteakip, belediye veya valilikçe yıktırılır ve masrafı yapı sahibinden tahsil edilir.
Umumi hizmetlere ayrılan yerlerde muvakkat yapılar

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu
Madde 1 – Tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen, depo gibi bölümlerinden ayrı
ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde, o gayrimenkulün maliki veya ortak malikleri tarafından, bu Kanun hükümlerine göre, bağımsız mülkiyet hakları kurulabilir