Mesajı Okuyun
Old 11-06-2013, 09:48   #2
üye7160

 
Varsayılan

T.C. YARGITAY
12.Hukuk Dairesi

Esas: 2005/7669
Karar: 2005/11455
Karar Tarihi: 27.05.2005

HACZEDİLMEZLİK ŞİKAYETİ - İŞ KAZASI NEDENİYLE SAKAT KALINMASINDAN DOLAYI VERİLEN MANEVİ TAZMİNAT ALACAĞINA KONULAN HACZİN KALDIRILMASI İSTEMİ - HACZİ KABİL OLMAYAN PARANIN FAİZİNE DE HACİZ KONULAMAYACAK OLMASI

ÖZET: Müştekinin mahkemeye başvurusu geçirdiği iş kazası nedeniyle sakat kalmasından dolayı verilen manevi tazminat alacağına konulan haczin kaldırılmasına ilişkindir. Mahkemece asıl alacak üzerine konulan haczin kaldırılmasına isabetli olarak karar verilmişse de, faize ilişkin talebinin kabul edilmemesi doğru görülmemiştir. Haczi kabil olmayan paranın buna bağlı olarak faizi de haczedilemeyeceğinden, şikayetin bu yönden de kabulü gerekir.

(2004 S. K. m. 82)

Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki şikayetçi vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:

Karar: Müştekinin mahkemeye başvurusu geçirdiği iş kazası nedeniyle sakat kalmasından dolayı verilen manevi tazminat alacağına konulan haczin kaldırılmasına ilişkindir. Mahkemece İİK.nun 82/11. maddesi gereğince asıl alacak üzerine konulan haczin kaldırılmasına isabetli olarak karar verilmişse de, faize ilişkin talebinin kabul edilmemesi doğru görülmemiştir. Zira aslının haczi kabil olmayan paranın buna bağlı olarak faizi de haczedilemeyeceğinden, şikayetin bu yönden de kabulü gerekirken yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir.

Sonuç: Şikayetçi vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK.366. ve HUMK.428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 27.05.2005 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)