27-05-2013, 08:57
|
#2
|
|
II. Alt kira ve kullanım hakkının devri
MADDE 322 - Kiracı, kiraya verene zarar verecek bir değişikliğe yol açmamak koşuluyla, kiralananı tamamen veya kısmen başkasına kiraya verebileceği gibi, kullanım hakkını da başkasına devredebilir.
Kiracı, konut ve çatılı işyeri kiralarında, kiraya verenin yazılı rızası olmadıkça, kiralananı başkasına kiralayamayacağı gibi, kullanım hakkını da devredemez.
Alt kiracı, kiralananı kiracıya tanınandan başka biçimde kullandığı takdirde kiracı, kiraya verene karşı sorumlu olur. Bu durumda kiraya veren, kiracısına karşı sahip olduğu hakları alt kiracıya veya kullanım hakkını devralana karşı da kullanabilir.
--------------
Konuyla ilgili olan madde yukarıdaki gibidir:
Alt kiraya rağmen, asıl kiralayayın asıl kira sözleşmesini temerrüt nedeniyle sona erdirmesi mümkündür. Bu durumda alt kiracı ancak alt kiralayana başvurabilir , asıl kiralayana başvuramaz. Kira bedelinin ödenmesi hususunda hesap numarasını biliyorsanız ödemenizde -pratik açıdan- sorun yok ancak tevdii yeri mahalli tayini gibi taleplerde bulunup bulunamayacağız hususu tartışılabilir. Hukuki yararınız var gibi görünmekle birlikte asıl sözleşmenin tarafı olmadığınızdan bu talebiniz kabul edilmeyebilir. En pratik olan hesap numarasını bilmiyorsanız PTT aracılığıyla konutta ödemeli olarak göndermek gibi görünüyor.
Asıl kiralayana, m 322 kapsamında alt kiracıya başvurma hakkı verilmiştir ancak alt kiracıya böyle bir hak verilmemiştir. Bu durumda yalnızca sebepsiz zenginleşme hükümlerine göre isteyebilirsiniz kanaatindeyim.
Alt kiracı kira bedelini kısmen de yatırsa kalan kısım yönünden temerrüde kesinlikle düşer ve asıl kiracı aleyhinde -diğer şartlar da sağlanmışsa- tahliye talepli dava açılabilir.
|