Mesajı Okuyun
Old 08-05-2013, 17:02   #8
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Sayın avrecepefe,
Alıntı:
Yazan avrecepefe
...Eklediğim Yargıtay İlamı her ne kadar müteahhitten daire satın alınmış olması haline ilişkin olsa da Borçlar Kanunundaki halefiyet ilkesinin arsa sahibinden daire satın alınmış olması halinde de uygulanabileceğinde kuşku olmasa gerektir.
Zira arsa sahibi ile yüklenici arasında tam iki tarafa borç yükleyen bir sözleşme yapılmıştır. Bu sözleşme ile yüklenici arsa sahibinin arsasına daire yapacak, aralarındaki sözleşme gereğince de arsa sahibi tapuyu devredecektir. Hal böyle olunca daire satın alanın kimden aldığı halefiyet ilkesinin uygulanması bakımından bir önem arz etmeyecektir. Nasıl ki arsa sahibinin süresinde işin teslimini isteme hakkı varsa, ondan daire satın alanın da hem arsa sahibine ve hem de yükleniciye karşı dava açma hakkı vardır. Yükleniciye halefiyet ilkesi gereğince, arsa sahibine ise şahsi hakkına dayalı dava açmasına bir engel olmadığı kanaatindeyim. Sorunun çözümü açısından sizce yapılması gerekenleri paylaşırsanız istifade etmiş oluruz...

Sayın Burcu S.nin aktardığı somut olayda arsa sahibinden daire satın ala(bile)n biri yok. Çünkü aradaki sözleşme adi yazılı şekilde yapıldığı için geçersiz (+istisnai durumlardan birine de girmiyor).

Arsa sahibinden daire "satın alabilen" biri olsa idi ve yükleniciye karşı "KKİS'ne mesnetle" dava ikame etmek istese idi(ki sorunun/forumun/konunun bu durumla alakası yok) bu durumdaki halefiyet de:
Yargıtay 15 HD, 30.05.2005 T., E: 2004/4852, K: 2005/3251: "...Arsa sahiplerinden bağımsız bölüm satın alan şahısların dava hakları ise sözleşmeden doğan hakların kendilerine temlik edilmesi halinde mümkündür. Dairemizce arsa sahipleri ve sattıkları kişilerin birlikte dava açmaları halinde satın alan kişilere satılan bölüme hasren dava haklarının temlik edildiği kabul edilmektedir. Bu nedenle arsa sahibinden satın alan kişilerin dava hakları bu çerçevede incelenerek karara bağlanmalıdır..."
şeklinde değerlendirilirdi...

Somut olaya ilişkin görüşümü önceki mesajlarımda belirtmiştim...

Saygılar...