Mesajı Okuyun
Old 27-04-2013, 11:36   #2
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Sayın güneşrengi,

Anlatımınızda bazı muğlak noktalar var. Anlatımınız dahilinde, anladığım kadarıyla cevap vereceğim:

A= Arsa sahibi
M= Müteahhit
Ü= Üçüncü kişi

A'nın devrettiği arsa payının/dairenin M'ye düşen dairelerden birinin arsa payı/dairelerden biri olduğu,
Ü'nün, işbu devir karşılığı taşınmaz bedelini M'ye ödediği,
çekişmesizdir?

1- KKİS, A'nın noterden gönderdiği ihtarname ile feshedilemez. KKİS'nin feshi:
a- Mahkeme kararı ile veya
b- A ile M'nin karşılıklı mutabakatı ile mümkündür.
Mahkeme, KKİS'nin geriye etkili feshine (sözleşmeden dönmeye) karar verip (veya fesih konusunda KKİS tarafları mutabık ise fesih gerçekleşip) yukarıdaki şartlar muvacehesinde Ü adına olan tapunun iptali ile A adına tesciline karar verecektir.

2- Ü, KKİS'nin tarafı değildir ve Ü'den KKİS muvacehesinde tazminat talep edilemez. Ü, M'ye tapu bedelini ödemiştir; A, işbu tapunun iptal ve kendi adına tescili ile birlikte bir de Ü'nün M'ye ödediği bedeli isteyemez; çünkü bu, A'nın sebepsiz zenginleşmesine yol açar.

Ü adına olan tapunun iptali ile A adına tescili hâlinde Ü, M aleyhine alacak ve/veya tazminat davası ikame etmek hakkını haizdir.
a_ Sebepsiz zenginleşme hükümlerine mesnetle, ödenen bedelin iadesini isteyebilir,
b_ Ü'nün zararı, ödenen bedelle sınırlı değilse; bedel iadesiyle birlikte gerçek zararının tazminini de isteyebilir.

Konuyu da incelemenizi öneririm:
http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=73026

Saygılar...