Mesajı Okuyun
Old 27-04-2013, 11:14   #18
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Merhaba konu ile bağlantılı olduğu için burada paylaşmak istedim:

6292 sayılı yasanın 7. maddesi kapsamınde iadesi gerektiği halde, çeşitli nedenlerle iade edilemeyen taşınmazların rayiç değerinin, idarece, dava veya itiraz etmeyen taşınmaz sahip veya mirasçılarına (yasanın yürürlüğünden itibaren 2 yıl içinde talep halinde) ödeneceği hükme bağlanmıştır.

Alıntı:
(4) Bu maddeye göre ilgililerine iade edilmesi gereken taşınmazlardan orman olduğu iddiasıyla Orman Genel Müdürlüğünce açılan davalar sonucunda orman niteliğiyle Hazine adına tescil edilen, fiilen orman niteliğinde olan veya bu nedenle dava açılması gereken, ağaçlandırılmak üzere Orman Genel Müdürlüğüne tahsis edilen, kamu hizmetlerine ayrılan veya bu amaçla kullanılan, özel kanunlar gereğince değerlendirilmesi gereken veya Maliye Bakanlığınca belirlenen taşınmazlar ilgililerine iade edilmez. Bu taşınmazların yerine, idarece belirlenen ve ilgililerince itiraz ve dava konusu edilmeksizin kabul edilen rayiç bedelleri ödenebilir veya rayiç bedellerine uygun taşınmazlar verilebilir.



Sormak istediğim husus şudur:

İade kapsamında, İdarenin belirlediği rayiç değeri kabul etmeyen veya itiraz eden kişilerin açacağı davaya bakmakla görevli mahkeme asliye hukuk mahkemesi midir (adli yargı), yoksa idare mahkemesi midir? Keza dava açma süresi var mıdır?

Not: 6292 sayılı yasada bu konuda hiçbir açıklık bulunmamaktadır.

Teşekkürler,