Konu
:
Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi
Mesajı Okuyun
19-04-2013, 16:01
#
6
Av.Suat Ergin
Alıntı:
Yazan
Av.Özlem PEKSÜSLÜ
Ben sadece;
Müteahhitin arsa sahibi ile imzalamış olduğu kat karşılığı inşaat sözleşmesi ile kendisine düşen daireleri resmi olmayan ancak yazılı bir sözleşme ile üçüncü kişiye satması halinde alacağın temliki söz konusu olduğundan ve alacağın temliki sözleşmelerinin adi yazılı şekilde yapılabileceğinden buna göre yapılan taşınmaz satış sözleşmelerinin geçerli olduğunu söylüyorum.
Müteahhit edimini yerine getirmediği için(5 kat yerine 1 kat yapmış) 3. şahıs arsa sahibinden bir şey talep edemez, diye düşünüyorum.
Alacağın temliki konusunda Yargıtay'ın sürekli görüş değiştirdiği kararları mevcuttur. 1988 tarihli HGK kararına göre, bu tür harici taşınmaz satışları geçersiz sayıldığı halde(başkaca daire kararları da var), bu işlemi alacağın temliki olarak nitelendirip 3. kişinin(inşaatın tamamlanması halinde)arsa sahibine dava açma hakkı olduğunu belirleyen kararlar da var.
Hatta, arsa sahibinin müteahhite satış vekaletnamesi vermiş olmasını da arsa sahibinin zımni muvafakatı olduğunu belirleyen bir karar da gördüm.
Bence, Yargıtay müteahhitlerin vatandaşı mağdur etmesi nedeniyle 3.kişi lehine bu tür kararlar vermiş.
Av.Suat Ergin
Üye Kimliği
Av.Suat Ergin İsimli Üyeye Özel Mesaj Gönderin
Av.Suat Ergin İsimli Üyeye Email Gönderin
Av.Suat Ergin İsimli Üyenin Tüm Mesajları Arayın