19-04-2013, 11:16
|
#4
|
|
Esasen belirtilen ücretin şikayet tarihinden itibaren 7 gün içinde yatırılması bir zorunluluk -üstelik de kendilerinin gözetmesi gereken bir husus- ancak bazı Mahkemeler, ne yazık ki bu süreyi gözetmiyor. Yasaya aykırı bir durum olmasına rağmen, kararın temyizi de mümkün değil. Bu durumda verilen karar, yasa uyarınca kesin olduğu için şu aşamada temyiz yoluna gitseniz dahi reddedilir. Bu hususta Mahkeme henüz UYAP onayını vermedi ise hakimi uyarabilirsiniz, bazen bu durum gözlerinden kaçmış olabiliyor.
Siz, ihale aşamasına gelindiğinde ihalenin feshi davası açarak orada bu itirazınızı ileri sürebilirsiniz. Her ne kadar mahkeme, kıymet takdirine itiraza ilişkin karar vermiş olsa da yasa gereği 7 günlük sürede ücret yatırılmamış olması nedeni ile kıymet takdirine itirazın reddi gerekirken yargılamaya devam olunduğu, oysa ki ifade edilen sebeple kıymet takdirinin kesinleşmiş olamayacağı, dolayısıyla da kesinleşmemiş bir kıymet takdiri dayanak alınarak ihalenin de yapılamayacağını ileri sürer, ihalenin feshini talep edersiniz. Başıma hiç gelmedi, sonuç ne olur onu da bilemiyorum ancak aşağıda ilgili kararları alıntılıyorum.
"T.C. YARGITAY
12. HUKUK DAİRESİ
E. 2005/2084
K. 2005/5890
T. 21.3.2005
• KIYMET TAKDİRİNE İTİRAZ ( Yedi Günlük Süre İçinde Masrafların Mahkeme Veznesine Yatırılması Halinde Yeniden Bilirkişi İncelemesinin Yaptırılabileceğine İlişkin Kuralın 30.07.2003 Tarihinden Sonra Yapılan Kıymet Takdirlerinde Uygulanması )
• BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ ( Kanun Hükümlerinin Uygulanmasına Yönelik Hususlarda Rapor Aldırılmasının Kanuna Aykırı Olması )
• KIYMET TAKDİRİNE İTİRAZ ( Mahkemece Bu Konuda Verilen Kararın Kesin Olması )
2004/m.128/a
1086/m.76
ÖZET : İİK.nun 128/a-1. maddesi son cümlesinde ( şikayetin tarihinden itibaren yedi gün içinde gerekli masraf ve ücretin mahkeme veznesine yatırılması halinde yeniden bilirkişi incelemesi yaptırılabilir. ) hükmüne yer verilmiştir.
Kıymet takdirine itiraz üzerine verilen kararlar kesin olmakla birlikte anılan hükümler ihalenin feshi aşamasında incelenebilir. "
***
T.C.
YARGITAY
12. HUKUK DAİRESİ
E. 2011/12631
K. 2011/11485
T. 2.6.2011
• İHALENİN FESHİ ( Yasal Sürede Kıymet Takdirine İtiraz Edildiği Halde İcra Mahkemesince Taşınmazın Gerçek Değeri Usulünce Tespit Edilmeden Kıymet Takdirlerine İtiraz İncelemesiz Olarak Reddedildiğinden Feshi Gerektirdiği )
• TAŞINMAZIN GERÇEK DEĞERİ ( Yasal Sürede Kıymet Takdirine İtiraz Edildiği Halde İcra Mahkemesince Taşınmazın Gerçek Değeri Usulünce Tespit Edilmeden Kıymet Takdirlerine İtiraz İncelemesiz Olarak Reddedildiğinden Bu Yanlışlık İhalenin Feshini Gerektirdiği )
• KIYMET TAKDİRİNE İTİRAZ ÜZERİNE VERİLEN KARARLAR ( Kesin Olmakla Birlikte Anılan Hükümler İhalenin Feshi Aşamasında İncelenebileceği )
2004/m.128/a-1
***
T.C.
YARGITAY
12. HUKUK DAİRESİ
E. 2010/32518
K. 2011/13904
T. 27.6.2011
• KIYMET TAKDİRİNE İTİRAZ ( İtiraz Sonucu Verilen Kararların Kesin Nitelikte Olduğu Ancak Uyuşmazlığın İhalenin Feshi Aşamasında İncelenmesine Engel Olmayacağı - Mahkemenin Süre Hesabını Yanlış Yapması Nedeniyle İtirazı Reddettiği/Şikayetin Kabulü İle İhalenin Feshine Karar Verileceği )
• KESİN NİTELİKTEKİ KARARLAR ( Kıymet Takdirine İtiraz Sonucu Verilen Kararların Kesin Nitelikte Olduğu Ancak Uyuşmazlığın İhalenin Feshi Aşamasında İncelenmesine Engel Olmayacağı )
• MAHKEMENİN SÜRELERİ YANLIŞ HESAPLAMASI ( Kıymet Takdirine İtiraz Sonucu Verilen Kararların Kesin Nitelikte Olduğu Ancak Uyuşmazlığın İhalenin Feshi Aşamasında İncelenmesine Engel Olmayacağı - Yanlış Hesap Nedeniyle İtirazın Reddedildiği/İhalenin Feshine Karar Verileceği )
• İHALENİN FESHİ DAVASI ( Kıymet Takdirine İtiraz Sonucu Verilen Kararların Kesin Nitelikte Olduğu Ancak Uyuşmazlığın İhalenin Feshi Aşamasında İncelenmesine Engel Olmayacağı )
2004/m. 128, 363
ÖZET : Kıymet takdirine itiraz sonucu verilen kararlar kesin nitelikle ise de, ihalenin feshi aşamasında bu husus incelenebilir. Kesin karar yönünden kanun yollarına başvurulmamış olması, uyuşmazlığın ihalenin feshi aşamasında incelenmesine engel değildir. Somut olayda, keşif masraf ve giderlerinin yasal süre içerisinde yatırıldığı ve mahkemenin süre hesabında yaptığı hata sonucunda anılan yasa hükmüne aykırı olarak borçlunun kıymet takdirine itirazının reddedildiği Mahkemenin de kabulündedir. Şikayetin kabulü ile ihalenin feshine karar verilmelidir.
Sizdeki de yukarıdaki kararlardakinin tam tersi bir durum, yasal sürede ücret yatırılmamış, bu nedenle esasen usulüne uygun olarak kesinleşmiş bir kıymet takdiri de olmaksızın taşınmaz ihaleye çıkarılmış olacak. Bu durum da ihalenin feshini gerektiren sebepler arasında yer alacağından, ihalenin feshini talep ederek bu hususları gündeme getirebilirsiniz.
Kaynak: Kazancı İçtihat Bankası
|