Mesajı Okuyun
Old 13-04-2013, 17:43   #2
Av.B.Ali

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Engin Yeşil
Mrb arkadaşlar muvekkilimin kardesleriyle birlikte babadan miras kalan bir kac parca yerde tarlalari bulunmaktadir. Yillardan beri muvekkilin kullanmasina kardesleri izin vermemektedir. Muvekkil dava acarak tarlalari kullanmalarini onlemek ve daha sonra hakkina dusen payi almak istemektedir. Açacagimiz davada tedbir karari alarak diger kardeslerin kullanmasini engelleyebilirmiyiz. Cvp verecek arkadaslara simdiden tskler


Selamlar.. Benzer bir davayı kazanmıştım. Şöyleydi: Terekeden değil ancak aynı gayrimenkulde 2 tarafın da hakkı olan benzer bir davada men-i müdahele davasını kazanmıştım. Ancak Yargıtay bozdu. Gerekçe aynen şöyle: "... Bilindiği üzere M.K.'nun 706, B.K.'nun 213 ve T.K.'nun 26. maddeleri hilafına tapulu taşınmazlarda harici veya fiili taksim ile payların mülkiyeti ana taşınmazdan ayrılamaz. Ne var ki taşınmazın kullanma biçimi tüm paydaşlar arasında varılan bir anlaşma ile belirlenmiş ya da fiilî bir kullanma biçimi oluşmuş, uzun süre paydaşlar bu durumu benimsemişlerse kayıtta paylı, eylemsel olarak (fiilen) bağımsız bir oluşumun tapuda yapılacak resmi taksime veya şuyuun satış suretiyle giderilmesine yahut o yerde bir imar uygulaması yapılmasına kadar korunması "akde vefa" kuralının yanında M.K.'nun 2. maddesinde düzenlenen iyi niyet kuralının da bir gereğidir. ... Somut olaya gelince dava konusu taşınmazda taraflar arasında harici bir taksim sözleşmesi yapılmadığı gibi, fiilî kullanma biçiminin de oluşmadığı sabittir. Dava tarihi itibariyle de davacının taşınmazda nizasız kullandığı yer bulmakta olup onun yönünden intifadan men koşulu da oluşmamıştır. ... HUMK'un 428. maddesi gereğince hükmün bozulmasına" şeklinde karar verilmiştir.

Bu duruma göre sizin olayınızda müvekkilinize hiç kullanım hakkı tanınmadığı için lehinize karar çıkar diye düşünüyorum. İlgili Yargıtay kararının künyesi şudur:
1. H.D.'nin 15/05/2008 tarih ve 2008/4316 E. 2008/6279 K. s.lı kararıdır. Tekrar selamlar...