Mesajı Okuyun
Old 09-04-2013, 08:59   #3
AV.MELTEM2435

Alıntı:
Yazan Av. Engin EKİCİ
Sayın AV.MELTEM2435;

İşçinin, belirtilen üç kalemi ödemeniz koşuluyla iş akdini feshettiğini ifade etmesinin herhangi bir anlam taşımadığı kanaatindeyim.

Somut durumda işçi kıdem tazminatına hak kazandığını, başka söyleyişle iş akdini haklı nedenle feshettiğini ispatlamak zorundadır.

İşçi, fazla çalışma, kıdem tazminatı ve hafta tatili ücreti talepli bir alacak davası açar ise, haklı nedenle iş akdini feshettiğini ispatlayamadığı sürece kıdem tazminatına hak kazanamayacak ancak fazla çalışma yaptığını, hafta tatillerinde çalıştığını ispatlayıp fazla çalışmaya ve hafta tatili çalışmasına ilişkin ücretlerinin ödendiğini işveren ispatlayamaz ise bu kalemlerin ödenmesine karar verilecektir.

1-İş akdinde bu hususla ilgili özel bir anlaşmaya varılmamış ise işin işleyişinde kullanılan evrak ve araçların iade edilmemesi işçinin ücretinin ödenmemesini gerektirmez.

2-Halihazırda durum zaten, yukarıdaki açıklamalarım ışığında işverenin lehine görünmektedir. İşçinin iş akdini tek taraflı sonlandırıp işten ayrılması bizi, ihbar tazminatına hak kazanmasının da mümkün olmadığı sonucuna götürür.

Not: İşçinin istifasını yazılı olarak sunup sunmadığını belirtmemişsiniz ancak yazılı olarak (kendi el yazısı ile, ya da matbu olmayan bir şekilde) sunmuş ve istifa beyanını alıntıladığınız şekilde sunmuş ise zaten -talep etmiş olsa bile- işçi lehine kıdem ve ihbar tazminatına (derhal ayrılmış ise) hükmedilmesi söz konusu olmayacaktır.

Saygılarımla..

Avukat Engin Bey,

Öncelikle çok teşekkür ederim.

Evet kişi bilgisayar çıktısı ile yazılı beyan etmiş durumu. Bizimkiler elindekileri versin o zamana kadar maaşı vermeyelim diyorlar. Ben TBK 443 hapis hakkının maaş alacağı üzerinde yapılamayacağını düşünmekteyim. Yani sizle aynı fikirdeyim.

Derhal ödemekte fayda var diye düşünüyorum.İşçi kıdem ve ihbara hak kazanamasa bile her türlü fazla çalışma yıllı izin vs alacağını biliyor. Kaldı ki, satış temsilcisi şahıs. Hafta sonları yola çıkıyor. Zaten bu durumu kullanıyor ve şirket tarafından hazırlanna bir çizelge vs yok. Ben bu kayan süreli iş sözleşmesidir. Ofis işi gibi değil diye mahkemede beyanda bulunmakta zorlanacağım.