08-04-2013, 14:09
|
|
|
Üstadım buna benzer bir dava açmış idim. Müvekkilim bir işyeri kiralamış ve tadilatına başlamıştı, yapacağı tadilat masrafını bir kısım kiradan mahsup etmiş, geri kalanı için ise üç adet çek vermişti. Fakat henüz bir gün bile kiralananı kullanamadan, işyerinin bulunduğu alışveriş merkezinin kapısına kilit vuruldu. Müvekkilimin kira karşılığı vermiş olduğu çekler dolayısıyla menfi tespit davasını, kendi ikametgahımızda açtık ve davayı kazandık ancak; çeklerin dava dışı üçüncü kişilere ciro edilmesi durumunda, bizim açtığımız menfi tespit davası sadece işyeri sahibine karşı gerçerli olacaktı ve çeki elinde bulunduran üçüncü kişilere karşı herhangi bir hukuksal koruma sağlamayacaktı. Yine de davayı açtım zira bu davanın neticesi, ileride müvekkilim aleyhine icra takibi yapılır ise elimde bir delil teşkil edecekti.
Uzun lafın kısası; açacağını menfi tespit davası, çeki elinde bulunduran üçüncü kişilere karşı herhangi bir koruma sağlamayacaktır. Sadece belki bir ödemezlik def'i olarak kullanabilirsiniz. Çeklerin ödeme günü geldiğinde yapabileceğiniz herhangi bir şey yok. Ticari açıdan zor duruma düşmemek için ödemeyi yapmanızı ve zaten iflas eden ve kayyum atanacak olan o şirkete rücu etmenizi öneririm.
|